Vaidlust õhutas takka teadmatus, mis ikkagi hakkab juhtuma, kui kolm nulli ette löövad. Hirm seondus küll ainult arvuti-maailmaga. Teisalt õhutasid millenniumi-hüsteeriat kõikvõimalikud kommertstegelased, kes oma läbimüüke millenniumipakenditega suurendada püüdsid.

Kas keegi mäletab veel imelikku plinkivat agregaati, mille tõttu suleti mitmeks nädalaks Vabaduse plats? Või Londoni millenniumiratast, mis õigeks ajaks käima ei tahtnud minna, või neid millenniumikelli (nii Eiffeli tornis kui ka Tallinna Raekoja tornis), mis lugesid sekundeid sajandi lõpuni.

Vaidlused olid selleks ajaks juba vaieldud, meedias jäid võitjaks need, kes rõhusid maagilise kolme nulliga arvu saabumisele. Olgugi et neil polnud õigus.

Rooma paavst oli selgelt öelnud, et Euroopas kasutusel olev kristlik kalender tunnistab sajandivahetuseks aastavahetuse 2000/2001. Lennart Meri pakkus uusaastakõnes välja kompromissi: lugegem aasta 2000 üleminekuaastaks.

Sedasama oli püüdnud seletada ka meie ajaarvestuse kõige autoriteetsemaks institutsiooniks peetav Kuninglik Greenwichi Observatoorium ja USA Mereväe Observatooriumi.

Kuigi nende argumendid kõlasid loogiliselt, ei võetud neid kuulda: kui karbis on kümme muna, siis viimane muna on selle karbi kümnes muna, mitte järgmise karbi esimene muna jne.

Kalender on kokkuleppe küsimus.

Kokkulepe tähendab ka vaikimisi ajalooliste vigade tunnistamist. Meie kalendrisüsteemi lõi umbes (!) aastal 525 pKr Sküütia munk Dionysius Exiguus. Dionysius ennustas (valesti), et Jeesus sündis 25. detsembril 753 AUC (ab Urbe condita, ehk Rooma linna rajamisest). Ta luges meie ajaarvamise alguseks 1. jaanuari 754 AUC ehk 1 pKr (anno Domini 1). Inimesed hakkasid aastaid enne 754 AUC nimetama "enne Kristust" nii, et aasta 1 eKr eelnes vahetult aastale 1 pKr, ilma et nende vahel oleks aasta 0. Aastat 0 ei olnud, sest tollal kasutati rooma numbreid, milles ei ole nulli.

Sajandivahetus ei ole miski objektiivne mõiste. See kuulub usu, aga veel rohkem äri valdkonda. Sama lugu on Kristuse sünniga.

Ajaloolased ja teoloogid teavad hästi, et mingit Jeesus Kristust 25. detsembril 2000 aastatt tagasi ei sündinud. Sellest hoolimata peetakse just sel päeval kristlikus usuruumis aasta kõige pühamaid pühi - Jumala poja sünni päeva.

Traditsioon on tähtsam kui täpsus.

Nüüd oleme me maagilise aasta 2000 läbi ja üle elanud. Nii maailmalõpu kui ka virtuaalse katastroofi ennustajad panid puusse. Aasta nagu iga teinegi. Pärast 1. või 2. jaanuaril millenniumipidustuste pohmelusest ärkamist ei tulnud enam meeldegi millenniumit meenutada.

Nüüd on hea rahulik uut aastatuhandet vastu võtta. Juhul muidugi, kui te olete kristlane. Bütsantsi kalendri järgi on praegu 7508., juutidel 5760., hiina kalendri järgi 4636. , islamimaades 1420. aasta.