Küsimus on järgmine: kuidas suhtuda riigikogu liikmete kuluaruandlusse, kas see on eetilise sisuga? Valijatena peame ise olema aktiivsed, et inimesed, kes meid esindavad, ei võõrduks neist põhimõtetest, mida õigluse ja usalduse põhimõtete pooldajatena neilt eeldame.

Sel põhjusel saadab 2005. aastast tegutsev MTÜ Eesti Demokraatia Uuendamine (E-D-U) riigikogu liikmetele küsimustiku, et oleks võimalik teada saada, kuidas nad suhtuvad eetikaprobleemidesse. Loodame, et rahvasaadikud meile vastavad, nii et saame vastused avaldada oma kodulehel www.e-d-u.ee. Vastamine on sama ilmekas kui mittevastamine.

Meie küsimused olid:

1. Kas riigikogu liikmete kuulumine firmade ja asutuste nõukogudesse, kus osalust tasustatakse, on eetiline või mitte? Kummalgi juhul – miks?

2. a) Kas on või ei ole eetiline, kui riigikogu kehtestab seaduse, mille kohaselt riigikogu liige ei pea esitama kuluaruandeid tasude eest, mida ta saab lisaks riigikogu liikme palgale?

b) Kas kõnealuse seadusega rikutakse või ei rikuta demokraatia üldpõhimõtet kõigi kodanike võrdsusest ja nende allutatusest kõigile kehtivatele seadustele?

c) Kas selline seadus rikub või ei riku kodanike õiglustunnet? Kummalgi juhul – miks?

3. Kas teie isiklikult olete hääletanud või kavatsete hääletada seaduse või seaduste poolt, mis asetavad riigikogu liikme eriasendisse seaduse ühesuguse kehtimise põhimõtte suhtes ehk siis asendisse, mille tõttu riigikogu liige allub teistsugustele seadustele kui tavakodanik?

4. Kas teie isiklikult kuulute firmade või asutuste nõukogudesse, milles osalemise eest makstakse tasu?

5. Kas teie isiklikult olete esitanud (ja kavatsete esitada) või ei ole esitanud (ei kavatse esitada) kuluaruandeid lisatasude eest, mida saate lisaks riigikogu liikme palgale?

6. Kas teie isiklikult olete aktiivselt tegelnud millegagi, mis aitab kaasa ühiskonna eetilise taseme tõstmisele? Mis see konkreetselt on?