Erafirmas töötav Kersti (26) läks sünnitama otse töölaua tagant. "Ma tundsin raseduse viimastel kuudel endas nõndapalju energiat, et ei mallanud kuidagi üksinda kodus istuda. Sünnitusvalude tõttu pooleli jäänud kirjatöö lõpetasin ära paar päeva pärast lapse sündi," räägib pisitütre ema.

Kersti oleks soovinud raseduspuhkusel olla pigem lapseooteaja esimestel kuudel. "Ma jäin siis sageli tööle hiljaks, sest süda läikis ja pea käis ringi. Kui olin juba mitu hommikut järjest tööle hilinenud, rääkisin ülemustele oma seisukorra ära," meenutab Kersti.

Kersti kolleegid suhtusid tema kasvavasse kõhtu väga positiivselt. "Päris ära nad mind küll ka ei hellitanud. Vaid siis, kui asutuse teise osakonda läksin, ehmatas nooruke sekretär mu ülisuurt kõhtu nähes nii ära, et lükkas mulle juba uksest sisenedes tooli istumise alla," naerab Kersti.

Teist last ootav Eve (29) varjas tööl oma rasedust viimase võimaluseni. "Ma olen sale naine ja nii ei teadnud mind harva kohtav ülemus mu olukorrast midagi kuni seitsmenda raseduskuuni," tunnistab sekretärina töötav naine. Ta kartis noores meeskollektiivis oma lapseootusest rääkida, sest oli firmas töötanud vaid natuke üle aasta.

Arst oskab töötingimusi hinnata

Pelgulinna sünnitusmaja naistearst Helle Karro pole kohanud ühtegi ema, kes poleks üldse raseduspuhkusele jäänud, paljud naised on lihtsalt oma sünnituseelse puhkuse natuke hiljem välja võtnud.

"Kuni sünnitamiseni jäävad tööle eelkõige need emad, kel on töökohas mingi tähtis asi pooleli või kel on peamiselt istuv kirjatöö, mis väga ei koorma," ütleb Helle Karro.

Helle Karro ei soovita rasedatel töötada tervistkahjustavatel töödel, samuti ametis, kus tuleb kaua ühes asendis seista või istuda. Vähemalt peaks naine end sel juhul aeg-ajalt liigutama ja asendeid vahetama. Rasedad naised ei tohi tõsta ka raskusi ega töötada kõrge temperatuuriga ruumides.

"Naistel tasub alati töötingimuste üle arstiga nõu pidada. Arstile peaksid oma vaevustest rääkima ka need naised, kelle enesetunne on esimestel raseduskuudel väga halb," soovitab Helle Karro. Vajaduse korral määrab arst ravi või annab haiguslehe.

Tallinna tööinspektsiooni tööinspektor-juristi Helle Veetamme sõnul tuleb tal sageli lapseootel naistega tegeleda. Paljud naised viivitavad tööandjale rasedust tõendavate dokumentide esitamisega ja nii võibki tööandja teatele valuliselt reageerida. "Vahel ei saa tööandja naise rasedusest aru enne, kui tulevane ema raseduspuhkust küsima tuleb," täheldab Helle Veetamm.

Lapseootel naist ei või lahkuma sundida

Jurist tuletab meelde, et:

*Rasedal on arsti otsuse alusel õigus nõuda oma töötingimuste parandamist või ajutist üleviimist kergemale tööle. Kergendatud tingimustes töötamise või lihtsama töö tegemise ajal makstakse rasedale palgavahe kinni ravikindlustusrahast.

Kui tööinspektor tuvastab, et tööandjal pole võimalik lapseootel naise tööd kergendada, vabastatakse ta töötegemisest ja talle makstakse ravikindlustusrahast hüvitist.

*Rasedus- ja sünnituspuhkust antakse naisele sünnituslehe alusel. Raseduspuhkus kestab 70 kalendripäeva enne, sünnituspuhkus 56 kalendripäeva pärast sünnitust. Rasedus- ja sünnituspuhkused liidetakse. Töötaja saab need täies ulatuses, olenemata lapse sündimise päevast. Mitmikute sünni või tüsistustega sünnituse korral antakse sünnituspuhkust 70 kalendripäeva.

*Esimesel tööaastal on naistel nii enne kui pärast sünnitus- ja raseduspuhkust õigus saada korralist puhkust täies ulatuses. Puhkuse pikkus ei sõltu siis töötatud ajast. Täies mahus saavad esimesel tööaastal puhkust ka mehed, kelle naine on rasedus- ja sünnituspuhkusel.

*Enne ning pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või pärast lapsehoolduspuhkust peab tööandja andma töötajale puhkust soovitud ajal. Soovitud ajal peab puhkuse saama ka mees, kelle naine on rasedus- või sünnituspuhkusel.

*Töötajat, kelle kohta on tööandjal rasedust tõendav dokument, ei tohi distsiplinaarkorras karistada palga maksmise peatamisega töölt kõrvaldamisega. Tööandjal on õigus rasedat töötajat karistada noomituse või rahatrahviga. Kui tööandja saab rasedust tõendava dokumendi pärast karistuse määramist, ei tohi ta selle täitmist alustada või peab karistuse tühistama järgmisest tööpäevast.

*Tööandja algatusel ei tohi raseda või alla 3-aastast last kasvatava naise töölepingut lõpetada. Seda võib teha vaid asutuse likvideerimise, pankrotistumise või katseaja ebarahuldavate tulemuste korral. Samuti töökohustuste rikkumise, usalduse kaotamise ja vääritu teo tõttu. Neil juhtudel võib töölepingu lõpetada vaid siis, kui tööandja on esitanud taotluse tööinspektorile ja saanud lepingu lõpetamiseks nõusoleku. Töölepingu lõpetamine tööinspektori nõusolekuta on ebaseaduslik ka siis, kui tööandja ei teadnud lepingu lõpetamisel töötaja raseduset.

MALLE PAJULA