Õige mõtlemissuuna andmine kodanikele, kes valmistuvad tähistama oma riigi 100. sünnipäeva ja võib eeldada, et see „teist korda oleme teinud paremini“ saab sama lennukaks kui teada-tuntud lause aastatagusest kõnest.

Meie läheduses toimuvast sõjast rääkides on president Ilves viimasel ajal pälvinud maailmas tähelepanu asjade õige nimetamisega ja julgete väljaütlemistega mida-sellises-olukorras-teha. Tõsine ettevõtmine väikeriigi presidendile, ent – temaga arvestatakse!

Aastapäeva kõnes tõstis ta eritähelepanu alla praeguse rahvusvahelise elu ühe tõelise peategelasena Vale. Elegantselt, sest järgnes: „Ka Euroopa kordas pea aasta kõigi tõendite kiuste, et tegemist on „separatistidega“.“

Või säärane tõdemus – „Chamberlainid toovad rahusõnumeid, mitte rahu,“ mida koohe kindlasti jseal, kus vaja mõistetakse. Kodurahvale aga järgnes silmapilkne kinnitus, et Eesti on kaitstud ja seda nägid ka kõik paraadi jälgijad – „Eesti ja NATO kulgeolek on üks tervik“.

Pärast „hariduse-usku eesti rahva“ kooliprobleemide lahkamist tuli president oma kõnes taas Vale juurde tagasi, sest globaalsel infopõllul on käimas suur ajupesu ja Malaisia lennukiga juhtunu käsitlustele viidates lahkas ta tõdede paljusust, et Karl Popperit appi võttes sedastada – on siiski võimalik tõestada, et miski on vale.

Ehk siis kõne sisaldas ka kena üldharivat osa kõigile ja eks president peagi täitma ka õpetaja rolli. Igal juhul on Ilvese seegi kõne väärt üle lugemist.