Juba teadaolevatele pingete lahkamisele tuli mõlemal peatuda USA võimude 31. augusti otsusel, mis nõudis Venemaa peakonsulaadi sulgemist San Franciscos ja diplomaatide uut vähendamist USAs, kellede liikumist samuti piiratakse. Tegemist oli vastusega Moskva 28. juuli otsusele, - mida Zahharova esitles nüüd kui „pakkumist“ (suggestion) elik meist ei saadud õigesti aru! - kärpida USA diplomaatide arvu Venemaal 755 võrra, mis viis Kremli ajakirjanduse tol hetkel pöördesse. Täna on muidugi selge, et Trumpi vastne käik on märksa mõjukam, mida kinnitasid ka Lavrovi ja Zahharova esinemised ja vastused küsimustele.
Neis mõlemas lõi läbi USA teadlik alaväärtustamine (Lavrov kasutas isegi nime USA ja temaga seonduvat alles oma kõne lõpus sissejuhatusega "on veel üks naaber"). Seejuures nahutatakse selgelt Obama administratsiooni ja püütakse Trumpi oma kohta öelda nii vähe kui võimalik. Rõhutades viimase teatud eraklikkust – vihub üksinda breiki, samas kui saaks tantsida tangot, mis teadu nõuab partnerit. Lavrov ei jätnud viitamata sellelegi, et Trumpi kodune vastasleer püüab talt "jalgu alt ära lüüa"(podrubit).
Kremli juba pikka aega püsinud vaatenurk maailmas toimuvale kõlas Lavrovi kõne alguses ja sõnastuses, mis vältis USA mainimist: "Teame, kes rikkus OSCE kohustusi, ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone, pommitas Jugoslaaviat, Iraaki ja Liibüat, külvas kaost Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika regioonis ja kes andis võimaluse pead tõsta terroristlikul internatsionaalil, tänu kelle avantüüridele loodi Al Qaeda, IGIL ja Jabhat an-Nusra, mis on praegu kogu inimkonna vaenlane."