Lugu oli nii võigas, et seda kritiseerisid põhjalikult ERR-s reedel
Mihkel Kunnus ja teemat käsitleti sama autori ning Peeter Helme. ja Martin Oja poolt saates Vasar.

Tsiteerin Kunnust:

“Näide on Katrin Lusti reporteritöö TV3-s ja Õhtulehes fosforiiditeemadel. Need olid kohati lausa haigelt tegevalt rumalad ja ebakompetentsed – näiteks, tsiteerin, „erinevalt põlevkivist, mis on sisuliselt taastumatu loodusvara, on fosforiit väetise tooraine ja taimede kasvatuseks ülioluline“. Aga põhimine muster oli ikka see, et maalitakse nii peibutav kujutluspilt, et selle realiseerimise olematu tõenäosus jääb täiesti kõrvale.

Minnakse lausa selliste konkreetsusteni, et räägitakse parimast arvutist igale kooliõpilasele, aastaringsest suusamaratoni rajast jne. Ning Eesti pole mitte Euroopa rikkaimate riikide top viies vaid veelgi kõrgemal, võrdluseks tulevad ka Katar ja Araabia Ühendemiraadid.
Nende luulude kõrval tundub isegi kunagine Reformierakonna valimisloosung mõõdukas.

Tsiteerin ta telereportaaži kokkuvõtet: “Nii endine peaminister Tiit Vähi kui teadlane Alvar Soesoo väidavad kui ühest suust, et selle maavara mitte ärakasutamine oma rahva hüvanguks on kuritegu.“
Jah, alustada tuleks ikka seitsmekümnest kohtingust. Kui õndsust ja rikkust ei saa, siis vähemasti kuriteo saaks ära hoida.

Muide, täiesti võimalik, et viimane tsitaat on täpsemgi kui planeeritud. Et Tiit Vähi ja Alvar Soesoo väidavadki ühest suust. Ühe ja sama suhtekorraldaja suust.” Tsitaadi lõpp.

ERR on niisiis fosforiidi ette võtnud – läinud neljapäeval ja reedel ning pühapäeval, esmaspäeval (07.03.2016) "Reporteritund" ja teisipäeval (08.03.2016) "Vabariigi kodanikud". Super! PR seltsimehed võivad rahul olla.

06.03.2016 oli pikem ja väga eksitav lugu "AK-s", kus jällegi sai sõna PR propagandist professor Soesoo.

Nagu ütles tabavalt Mihkel Kunnus, tulevad tsitaadid ühe suhtekorraldaja suust. Et sellega on kaasa läinud ERR, pole mingit kahtlust.

Nimelt on PR ülesandeks kinnistada teesi, et Eestis pole fosforiiti uuritud ja uurimine pole veel kaevandamine. Et olevat kuritegu, kui ei uurita. Sõna-sõnalt Soesoo AK-s: “Uurimine ei tähenda kaevandamist, fosforiidi kaevandamiseks poleks praegu võimalik ka kellelgi luba saada, kuna fosforiit on Eesti maavarade registris passiivne ehk mittekaevandatav maavara, räägib Soesoo. Tema sõnul tuleks fosforiidi uurimiseks üle vaadata varasem informatsioon ning siis planeerida puurauke.”

Tsitaadi lõpp.

"AK" uudis lõpeb ministri tõdemusega:

“Majandusminister Kristen Michali sõnul peab aga enne uuringute alustamist paika panema maavarade strateegia. "Majanduslikust vaatepunktist oleks kindlasti hea teada saada, millised varud meil on. Samuti võiks välja selgitada kogused ja kas neid üldse on võimalik kuidagi kasutusele võtta," leidis Michal.”

Paraku nii Soesoo kui ka Michal esitavad eksitavat informatsiooni. On olemas kümneid ja kümneid väga põhjalikke ja representatiivseid uuringuid Ida-Eesti fosforiidimaardlates olevate fosforiidi koguste kohta, samuti nende paiknevuse, kättesaadavuse ja kvaliteedi kohta. Me teame Ida-Virumaa fosforiitidest peaaegu kõik. Aastatetagused uuringud on tehtud väga kvaliteetselt ja põhjalikult. Seda võib kinnitada ka keskkonnaministeeriumist Rein Raudsepp. Uuringud on kättesaadavad kõigile. Ida-Eestisse on puuritud viis tuhat puurauku. Neist võetud südamikud seisavad ladudes, need südamikke võib uurida igaüks. Mitte ükski uus puurauk ei anna uut informatsiooni.

Kogu “ainult uurime” operatsioon on ette võetud rahva lollitamiseks. Rakveres 15. oktoobril 2015 toimunud maavarade konverentsil teatas Euroopa Komisjoni esindaja van Maercke, et Eesti fosforiit kuulub Euroopale. Euroopa Liit on lisanud alles 2014. aastal fosforiidi ka kriitiliste maavarade nimekirja, mis näitab, et Euroopal on kiire. Reformierakondlane Kalev Kallemets on fosforiidikonverentsidega tegutsenud juba aastaid, nüüd püütakse siis asjale anda ametlik käik majandusministeeriumi ja ka riigikogu kasutades.

On selge, et “uurimisele” järgneb kaevandamine. See, mida ei suutnud Moskva, suudab ilmselt Brüssel.

ERRi saates "Vasar" (04.03.2016) esitasid noored filosoofid ilmselt kontrollitud mõttekäigu, kuidas rahvusvaheline finantsoligarhia protsesse juhib ja millega väikeriikide valitsusi ja parlamente mõjutab. Seda on väga tervislik kuulda just ERR-ist, mitte mõne kommertsjaama fantaasiasaatest.

Kirjas mulle (04.03.2016) teatab hr. Soesoo:

“Küll aga kutsuks üles ajakirjandust ja visuaalset meediat toetama algatust Eesti maavarade ja loodusvarade tänapäevase uuringu läbiviimiseks, seda eriti lähi- ja ka kaugema tuleviku võtmes.
Kui me ei uuri - ei tea me millest räägime, ega tea ka täpselt kas oleme rikkad või vaesed!”

Nagu eespool juba ütlesin on see täpselt sõnastatud PR kampaania eesmärk, mida on kahjuks asunud läbi viima ka "Aktuaalne kaamera". Lugu oli identne TV3-s esitatuga. Nagu ütles Mihkel Kunnus: see oli “Suhtekorraldaja näpunäide, kuidas pärismaalasel aju välja lülitada.”

Küsisin kirjades prof. Soesoole kui ka akadeemik Raukasele (03.03.2016):

“Arbaveres ja ka mujal on sadu puursüdamikke, mida võib uurida. 25 aasta jooksul ei ole midagi muutunud nende puursüdamike kvaliteedis ega ka maapõues, kust need pärit. Propagandistid räägivad, et on olemas mingisugused uued meetodid fosforiidi kaevandamiseks.
Missugused need võiksid olla? Kas on mingi uus meetod näiteks fosforiidi kaevandamiseks Rakvere maardlast, kus fosforiit asub põhjaveekihi sees? Miks ei uurita Arbavere laos olevaid mitmeid tonne puursüdamikke?”

Ja veel - tuhandetest puursüdamikest Ida-Virumaal on senini suurem osa kinni ajamata. Enne kui uusi puurida, võiks vanad korda teha. Sest põhjavee tasakaal on rikutud sealmaal tänini.
Ka praegu tuleb kaitsa just Pandivere kõrgustikult algavaid veelätteid. Need on igavesed seni, kui neid ei puutu ahnus.