Sõber soovib tõsist juttu, tahab visiooni.

Alustuseks küsitakse Helmelt fosforiidi kohta. Mart, teatab et Eesti tuleb fosforiidist puhtaks teha, fosforiit olevat sama, mis kuld. Selge, vähemalt Virumaa hääli ta ei saa. Mu sõber muutub rahutuks ja teatab, et EKRE kampaania on kinni maksnud ilmselt VKG. Saatejuhid teisi kandidaate maavaradega ei torgi. Hoopis Rõivas peab vastama, miks me veel 5 rikkama riigi hulgas ei ole.

Saatejuhtidelt tulevadki igale kandidaadile erinevad küsimused.

Edgar Savisaar alustab bravuurikalt ja näitab huumorimeelt, ironiseerib, et "Padjaklubil" olevat rohkem vaatajaid kui ERR-i debatil ja tal olevat kõigi kandidaatide telefoninumbrid, kuhu ta võitjana siis öösel helistab.

Ainsaks huumoriks see saates jääbki. Ja siit algab saate ebaõnnestumine, küsitakse kuidas IRL maksupoliitika muudab elu paremaks. Igaüks hakkab oma saiu kiitma.

Juhan ära aja jama, ütleb Rõivas nagu ta oleks mingil saunapeol. Läheb laadaks. Sõber arvab, et saatejuhid ei juhi juga. Saatejuhid aga kiidavad takka, et vaat nüüd alles läheb diskussiooniks.

Aga ei lähe. Läheb heietamiseks.

Aeg läheb.

Sõber arvab, et saatejuhid peaksid kiiremini tegutsema, see palgateema tunduvat juba tüütu.
Savisaar saab oma teema üles – maksuerisustest ei taha aga Rõivas rääkida.

Teised aga tahavad.

Sõber paneb tähele, et Savisaar on Partsi suhtes hoopis väga sõbralik. Savisaar on vormis ütleb sõber. Jõutakse astmelise tulumaksuni.

Sõber ütleb, et see teema on kõige tähtsam. Gini koefitsent tõuseb, ettevõtjad viivad Eestist tulu välja. Sõber küsib, miks Eestis pole astmelist tulumaksu. Vastus on lihtne - Eestis on röövkapitalism. Enamuses Euroopa riikides on astmeline tulumaks. Hoolitakse rahvast ja SKP jaguneb ühtlasemalt. Siit läheb veelahe – maksusüsteem määrab riigi heaolu taseme.

Rõivas inkrimineerib Savisaarele valed tulumaksu protsendid.

Saatejuhid teda parandma ei lase.

Herkel ironiseerib Helme üle, aga on rahulik, et mitte öelda indiferentne, kuni saate lõpuni. Säutsujad arvavad, et kandidaadid karjuvad. Saatejuhid on kaotanud järje.

Sõber ütleb, et Partsi jutt on professionaalne mula. Ta läheb Partsi jutu peale pöördesse – inimene võib rääkida lõputult ja midagi aru ei saa.

Savisaar kinnitab, et teiste argumentidest pole tal sooja ja külma. Loeb ette Tallinna hüved. Saatejuhtidele see ei meeldi.

Helme tõstatab teema hoopis haridusest. Saatejuhte pole kusagil.

Savisaar püüab salvata – parempoolsed 15 aastat võimul püsinud, aga midagi pole korda saatnud. Üldises suminas see kuhugi ei jõua.

Ennustasin eile, et olulisim on vaadata, mida keegi on teinud, mitte raisata aega lõputute populistlikke lubaduste peale. Läks vastupidi. Kedagi ei huvita, mis on tehtud.

Rõivas kaitseb Urve Palot - mida kõik valitsus on saanud toimima - Rail Baltic, põlevkiviõli, gaasitoru. Juhan laseb vee peale. Rõivas sõimab jälle Partsi.

Mikser laseb aeg-ajalt nagu kuulipilduja valanguid. Kiirkõne uhkelt kukelt, millest keegi aru ei saa.

Sõber nimetab Mikseri juttu mikserdamiseks.

Saatejuhte aga pole ei teemadega ega teravate küsimustega enam kusagil.

Sõber ütleb, et saatejuhid on minetanud juhtimisvõime.

Vaatajad säutsuvad sama. Asi on stiihiline just temaatika kulgemisel.

Herkel räägib juba eraomandist. Ja siis Eesti-Vene suhted.

Rõivas raiub, et Savisaar peab ütlema, et Venemaa on agressor. Saatejuhid kütavad takka. On selge, et Rõivase käsu peale ei hakka Savisaar eales midagi ütlema. Ta jõuab riigipiirini ja jõuab küsida, kes vastutab Simmi edutamise eest.

Siit kaugemale ei jõuta, sest Savisaar on ainuke ametnik Eestis, kes Simmi on vallandanud, aga seda fakti ei lasta kõlada.

Sõber ütleb, et Venemaaga suhelda on siiski vaja. Ei saa olla ainult negatiivne.

Savisaar ütleb, et on Merkeliga ühte meelt. Tegelikul on samu mõtteid, mis Edgar Savisaar varem väljendanud ka näiteks Henry Kissinger, aga seda saatejuhid ei tea ja ei tahagi teada, nad on nõus Taavi Rõivasega, kellest on saanud uus saatejuht.

Säutsusjad ütlevad, et juba terve tund sopa loopimist ja ei mingieid lahendusi. Sõber arvab sama.

Saatejuhid ei püüagi selle poole, et kandidaadid saaksid üksteisest aru, et toimuks mingigi ühtne teema mõistmine. Parts viib jutu lõimumisele, Juba neljas saatejuht on kaamerate ees.

Sõber küsib, kas Parts on üldse Narvas käinud.
Oleme sõbraga ühel meelel – diskussioonil mingit tulemust ei ole.

Kui Savisaar hakkas arendma majanduspoliitilist juttu, siis saatejuhid segasid. See teema on Eesti riigi tuelviku seisukohalt siiski olulisim.

Sõbra kokkuvõte: tudengite üritus.

Saatejuhid lasid mängu käest ära esimese 20 minuti jooksul, meie huvi oli väga suur ootasime kiiret ja lakoonilist mõttearendust mitmetel teemadel. Sumbuti aga stiihiliste teemade käsitlusse, kus teemad põrkasid kandidaatide käest kätte.

Ei olnud saatejuhtide poolt suunamist lühikeste selgete küsimustega. Oli vaid tagantjärgi urgitsemine uute saatejuhtide ponnistustele.

Me ei saanud sõbraga saate jooksul mitte ühtegi fundamentaalset mõtet, kuidas Eesti riik edasi areneks. Ootasime suure pildi loomist. Seda ei saavutatud.

ERR-i töö osutus mõttetuks. Saatejuhtide poolt oleks pidanud tulema kohe alguses info, et mis teemad tulevad. Vaataja ei teadnud, mis tulema hakkab ja ei saanud teadmagi.

Tagantjärgi inetu lugu – saatejuhid nagu kõrvalosatäitjad, kes ei lasknud rääkida ka peaosalistel.

.