Pessimistlikumad arvamusküsitlused näitasid juba enne Virginia sündmusi, et Trumpi toetus on natuke üle 30%. POLITICO/Morning Consulti küsitluses avaldas Trumpile tugevat toetust (strongly approve) 18% valijaid, tervelt veerandi võrra vähem kui kuu aega tagasi.

„Tugevalt toetajad” on poliitiku baas. Just need inimesed muutsid Trumpi kampaaniaüritused rohkearvuliseks ja nemad on ka kõige rohkem motiveeritud tema edu nimel vabatahtlikku tööd tegema ja sotsiaalmeedias teda toetavaid sõnumeid levitama.

Pärast Charlottesville’i sündmusi hurjutas Trump „eri poolte” vihkamist ja vägivalda, mainimata „valgeid rahvuslasi” (white nationalists), kes olid korraldanud meeleavalduse kindral Robert E. Lee kuju teisaldamiseks. Lee oli USA kodusõjas orjapidamise jätkamist pooldanud lõunaosariikide vägede juht. See kuju on sisuliselt Trumpi pronkssõdur. Teisipäevasel pressikonverentsil küsis Trump: „Kui eemaldame Robert E. Lee kuju, siis mille järgmiseks, kas ka George Washingtoni ja Thomas Jeffersoni kujud?”

Rassistide mainimata jätmine oli paljude mõõdukamalt meelestatud poliitikute ja ka näiteks Trumpi nõustanud ärimeeste jaoks tõsine probleem. Kaks päeva hiljem, pärast marulist survet, mõistis Trump hukka rassistid, Ku Klux Klani ja uusnatsid. Ta tegi seda otsesõnu ja keerutamata – selline sõnavõtt võinuks vabalt tulla Barack Obama või Hillary Clintoni suust.

Trump hakkas ennast õigustama

Probleem lahendatud? Paraku mitte, vähemalt Trumpi tuleviku mõttes.