Paberil on kõik ilus, kuid siiani oli see väikekoolidele paras murekoht. Nõudlus spetsialistide järele on olemas, kuid see on kohati nii väike, et neile ei suudeta ühes koolis piisava koormusega tööd pakkuda. Paraku tipnes varem olukord sageli sellega, et lastel ja noortel jäigi vajalik abi saamata.

Alates sellest õppeaastast saavad koolid tellida SA Innove koosseisus tööd alustanud Rajaleidja keskustest tugi­spetsialistide teenust. See on koolidele küll tasuline, kuid oluline on see, et nad saavad teenust tellida just endale sobivas mahus alates koormusest 0,2 kohta.

Rajaleidja keskuste loomisel on kohalike omavalitsuste tasandil ka kaudsem positiivne mõju. Näiteks on mitmes piirkonnas leidnud koolijuhid kohaliku Rajaleidja keskuse kaudu oma kooli tööle sobiva tugispetsialisti.

Võrgustiku põhiosa moodustavad vastavatud Rajaleidja keskused, mis asuvad kõigis maakondades. Keskustes kohapeal pakutavad teenused on tasuta. Neist saavad õppenõustamis- ja karjääriteenused kõik kuni 26-aastasted lapsed ja noored, sõltumata elukohast.

Robert Lippin

SA Innove hariduse tugiteenuste agentuuri juht