Liikluseeskirja (LE) kohaselt pidid lapsed autodes istuma turvatoolides või -patjadel juba lõppeva aasta 1. juulist, kuid seni ei määranud politsei selle nõude rikkujatele tavaliselt trahvi. "Pool aastat oli sisseelamisaeg," põhjendas liikluspolitsei büroo direktor Märt Mikkov. Tema sõnul trahviti seni vaid neid, kes ei osanud põhjendada, miks nad oma lapsi võimaliku õnnetuse eest kaitsta ei soovi.

Turvaistme muretsemisel tuleb lähtuda lapse kehakaalust. Kuni kümme kilo kaaluv laps peaks sõitma turvavööga kinnitatud turvahällis seljaga sõidu suunas. 9-18-kilone laps peaks istuma turvatoolis. Turvapadjal võib olla laps, kellele turvavöö diagonaalrihm ei jää kaelale ega lõuale, vaid jookseb üle õla. Kui lapse pikkus lubab, võib ta olla kinni vaid turvavööga.

LE kohaselt ei pea laps olema turvatoolis siis, kui ta istub tagaistmel turvavööga kinnitatud täiskasvanu süles ning kõik istekohad autos on hõivatud. Samuti ei pea laps tagaistmel sõites istuma turvatoolis juhul, kui autol puuduvad turvavööd.

Samas ei saa paljulapselisus liikluspolitsei büroo direktori Märt Mikkovi kinnitusel olla põhjuseks, miks ei kasutata turvavarustust. "Lähtuda tuleb sellest, et on vaja säilitada laste elu ja tervis," märkis Mikkov. "Muidu võiks ju lapsi vedada ka pakiruumis ja katusel, kui nad salongi ära ei mahu."

LE järgi ei pea asulasõidul takso tagaistmel istuv laps olema turvatoolis.

Taksofirma Esra direktori Heiti Grossi sõnul on turvavarustuse muretsemine eeskätt taksojuhtide mure, sest nende firma taksod kuuluvad juhtidele. "Paljudes taksodes ongi juba rihmalühendid, tänu millele ei hakka turvavöö last pooma," selgitas Gross. "Rihmalühendite abil saab ka imikukorvi edukalt kinnitada."

Tulika Takso teenindusdirektor Madis Lepp ütles, et kuigi nende firma taksod veavad inimesi põhiliselt Tallinna piires, on kavas hankida ka turvatoolid. "Samas võiks klient teatada, et võtab lapse taksosse kaasa," lausus ta. "Sel juhul saaksime saata turvaistmega varustatud masina, sest kõikidele taksodele ei hakka me varustust ostma."

VICTORIA PARMAS, AIN PARMAS