Maailma mastaabis oli üheks taoliseks kuulutajaks Donald Trump oma väljaütlemisega, et Hillary Clintoni saamine presidendiks oleks toonud kaasa kaasa Kolmanda maailmasõja (26.10, Daily Express). Aga oma tõhusa panuse annavad muidugi ka ajakirjanikud. Selle rea lõpetavad lihtsad inimesed, kes ilma kriitikameeleta sõjatuleku laulu kordavad ja enda ajusse sügavaid hüsteeriavagusid künnavad.

Oht investeerimiskliimale

Kuid õnneks on ka minusuguseid palju. Nad pole nii lärmakad kui sõjaõhutajad, kuid kordavad oma igapäevase vaikse häälega seda, mis inimesi rõõmsamaks teeb, ilu nägema, elu hindama ja hoidma paneb. Mõned võtavad siiski ka avalikkuses sõna. Näiteks Tiit Vähi 2014 aasta transiidikonverentsil: Eestis tuleks hoiduda sõjahüsteeriast, muidu majandustase langeb ja noored lähevad sinna, kus julgem elada.

Või Vahur Koorits (21.09. Eesti Ekspress), kes kogenud ajakirjanikuna ütleb, et Venemaa propagandakampaanias osalevad meie oma poliitikud iga kord, kui nad rõhutavad, kui ohtlikud ja ülivõimsad on Vene väed meie piiri taga (seda näidatakse suuremana, kui see tegelikult on). Venemaast superriigi maalimise võiks ära lõpetada, sest see on ohtlik meile endile.

USA, kelle sõjaline eelarve on suurem kui järgmise kaheksa rikkama riigi sõjalised eelarved kokku, ei korralda rahu ajal suuri üleriiklikke sõjaväeparaade, nagu need teised, küll aga hoolitseb oma kaitsevõime uuendamise ja armee maine eest. Tema sõjalisele abile loodavad häda korral kõik tema liitlased. Nii ka meie.

Hoidkem siis madalat profiili, lärmakem vähem, kuid samas tehkem rohkem. Heaks eeskujuks võiksid selles olla meile soomlased, kes on küll aeglased ja väliselt lihtsakoelisedki, kuid kellel on kõvasti sisu. Pole mingit kahtlust, et nad seisvad oma vabaduse eest.

Ükskõik, mis tulevik ka toob, päris sõda rakettide ja pommide puhkeb juhul, kui massid sõjahirmu kasvatavad ja sõjaõhutusele alluvad. Kes meist teiega on (sõnasõja või ideedesõja) võitja, seda me ei tarvitse teada saadagi, sest hindamisskaalal on määratama aeg. Võimalik, et võitjat polegi. Kui aga päris sõda peaks vallanduma, siis pole enam oluline, kas minusuguste mõttelaadile vaatamata või sõjakuulutajate mõttelaadi tõttu.