Tiiger on loonud laitmatu IT taristu ja tugeva põhja infotehnoloogilistele teadmistele. Aga me saame veel paremini, võiksime hüpata veel kõrgemale. Me suudame teha „lõvihüppe“.
Lõvid on ka Eesti Vabariigi vapil, nii et kes teab, ehk on ajalugu uue brändingu juba meie eest teinud.

„Lõvihüpe“ sümboliseerib järgmist taset Eesti innovatsioonis, ehk mitte enam vastust küsimusele, mida me teeme, vaid küsimusele, kuidas me teeme. Eestlased teadupärast ainult ei räägi, vaid päriselt ka teevad.

Uhke on olla eestlane, kui meie inimesed on loonud maailmale Skype’i, Transferwise’i, Pipedrive’i ja kümneid teisi tulevikulahendusi. See, et me oleme IKT valdkonnas uuenduste ja hariduse poolest maailmas esirinnas, kahtlust ei tekita. Juba väiksest Viljandist võib leida hulgaliselt edulugusid: Paytailori mobiilimakse laieneb Suurbritanniasse, Cleveroni pakirobotid vallutavad USA turgu, Raamatuvahetus tõstab tiibu ning Wisemile vahendab üha enam linnadevahelisi sõite.

Eesti innovatsiooniturg on täpselt sama suur, kui on maailm, ning seetõttu on vaja läbilöömiseks maailmakodanlikku mõtteviisi. Ka erinevate lahenduste viimine globaalseks eeldab nutikust ja seda, et teame, mida on vaja, et rahvusvahelises konkurentsis läbi lüüa.

Mõtteviis omakorda algab väikestest ja igapäevastest asjadest. Ehk siis, kui oleme üksteise vastu sallivad ja mõistvad, kandub see edasi ka meie teistesse tegevustesse. Õnneks on eestlased aina positiivsemad, naeratavad rohkem ja on tublisti sõbralikumad kui kümnendeid tagasi. Seetõttu ollakse meie suhtes mujal maailmas aina enam positiivselt meelestatud.

Maailmas ei pea enam seletama, mis riik Eesti on. Sedavõrd suur töö on tehtud läbi meie tegude. Ka vastne president Kersti Kaljulaid on kaasa aitamas idufirmade ja Eesti innovatsiooni tutvustamisele maailmas.

„Lõvihüpe“ sümboliseeribki seda, et me teeme asju lahedalt ja innovaatiliselt. See ei kajastu pelgalt meie väljaütlemistes, vaid me igapäevaselt juba mõtleme selliselt. Kui tihti oleme soovinud välisriigis viibides mobiiliga parkida, bussipiletile telefonikõnega raha juurde laadida või välispartneriga mobiil-ID abil lepingut allkirjastada? Meil oleme omandanud innovaatilise mõtteviisi: just see on see, kuidas me asju ajame.

Startup-kogukond ehk #estonianmafia, nagu meid maailmas hellitavalt kutsutakse, on üks toetavamaid ja kokkuhoidvamaid kogukondi. Jah, tõesti, mõnikord on raske seletada meediale, miks ei ole kasumit mittetootev idufirma, mida finantseeritakse investeeringutest, sugugi halvem ettevõtmine kui uus kaubanduskeskus, mis on püsti pandud laenu abil.

Seda enam, et pea kõik idufirmad on loodud maailma laiendamiseks, et mitte öelda parandamiseks. Ka selles mõtteviisis võiksime teha „lõvihüppe“ ja end kurssi viia, kuidas selles sektoris maailmas asjad toimivad.

Kuigi aeg on edasi minna, tuleks tiigrile siiski tänusõnad öelda, ta on meid koolitanud ja kasvatanud „lõvihüpet“ tegema. Tiigri käe alt on tulnud meie kontorisse tublid noored IT-targad, kes on asjalikud ja väge täis.

Mõttes saadan tervitusi jõudu Londoni eestlastele, kes seal tegutsevad. Lennukat „lõvihüpet“ meile kõigile!