Mind üllatas Narvas mitmete inimeste küsimus riigiasutuste kolimise osas, mis on vägagi kõnekas: nüüd on juba liiga hilja, kas seda poleks pidanud juba varem tegema? Mille jaoks hilja? Eesti jaoks või Narva jaoks? Mõlema mõttekäiguga ei saa nõustuda põhimõtteliselt. Avaliku sektori riigiasutuste kolimise plaan on realistlik ja teostatav. Olgu selle kinnituseks ligi 400(!) töökohta, mida justiitsministeerium on juba Ida-Virumaal loonud või ümber paigutanud.

Narva Kolledžis sain kindluse, et eesti keele maja on ainumõeldav tee eesti keele laiapindseks õppeks Narvas. Täna on olukord selline, et kolledži direktrissi Kristina Kallase kinnitusel on projektipõhiseid keeleõppekohti käesoleval aastal ligi neli korda vähem kui vajadust nende järele. Tegelikkus on selline, et Narvas on eesti keele õppimise võimalus defitsiit, nagu vene ajal oli suitsuvorst! Inimesed peavad piltlikult öeldes olema kaks aastat järjekorras. See asi vajab ümberkorraldamist nii, et Narvas saaksid kõik soovijad eesti keelt õppida.

See tähendab eesti keele maja loomist sarnaselt hollandi keele majale Brüsselis. Ühtlasi võiks sellest majast kujuneda keskus eesti keele õpetamiseks võõrkeelena.

Ettevõtjad Ida-Virumaal ootavad otsuseid ressursitasude koormuse vähendamiseks põlevkivisektoris. Lihtsalt rumal oleks maailmaturu hindade vabalanguse tõttu sektor praegu lihtsalt surnuks maksustada. Selle tulemusel laekuv raha riigile oleks lihtsalt ümmargune null.

Praegu on vaja tegusid, mitte ilukõnet. Täna ei ole hilja, vaid õige aeg teha otsuseid, mis mõjutavad julgeolekut ja elukeskkonda aastate lõikes. Üldiselt on julgeolekualane otsustamatus kõige suurema potentsiaalse alternatiivkuluga.

Kui neljapäeval panin pärga Riigikülas Vabadussõja-aegsele 1. jalaväepolgu taastatud mälestusmärgile, mille okupatsioonijõud 1941. aastal purustasid, lendas piki jõge Vene sõjaväekopter, mis paarkümmend minutit hiljem Vasknarva juures piiri rikkus. Esimene Eesti polk ei võidelnud Riigikülas niisama. Narva oli ja jääb Eesti linnaks. Eestimeelsus ei tohi pidada Narvas visa taandumislahingut, vaid peab ennast tugevamalt kehtestama. Narva peab olema nii Eesti kui eesti linn!