Miks ta seda teeb?

Savisaar kardab, et presidendivalimiste küsimuses kaotab ta oma fraktsiooni ja valijameeste üle initsiatiivi. Sel põhjusel püüab ta n-ö lukku panna oma fraktsiooni, et neilt võtta formaalne alus alternatiivseid plaane pidada. On vägagi ebatõenäoline, et Keskerakond suudab praeguses patiseisus nii või teisiti olla ühtne oma presidendikandidaadi leidmisel.

Toompeal räägitakse juba jupp aega, et Savisaar on lubanud korraga hääli nii Kallasele kui keelitanud kandideerima Mart Helmet, lubades ka talle kõiki hääli. Küllap pole juhus ka Siim Kallase esinemine Tallinna TV saates ja see, et Keskfraktsioon esimesena just Kallasega kohtub.

Seega, Savisaar mängib selle mõttega hetkel ennekõike oma partei lukustamiseks alternatiivsete kandidaatide eest. Siis oleks tal võimalik pidada ise läbirääkimisi teiste parteide esindajatega, kasutades relvana seda, kas ta n-ö loobub või mitte.

Kas Savisaar tegelikult presidendiks tahaks? Jah, muidugi. Seda on ta silmas pidanud nii 2001 kui 2006 valimistel (Rahvaliidu ja Keskerakonna toonasel kokkuleppel olid kindlasti juures ka salaprotokollid, kuidas oleks käitutud, kui valimiskogu voorud oleks lõhki läinud). Ka 1996 ässitas ta Merit poriga pildudes Kallast kandideerima. Kallas toona selle mänguga ei julenud kaasa minna, hinnates ilmselt õigesti, et Savisaare huvi oli ennekõike hävitada Meri, mitte teda toona tegelikkuses presidendiks teha. Savisaarel läks vaja viit aastat, enne kui Kallas ta uuesti parketikõlbulikuks tegi.

Savisaare presidendiks kandideerimise mõttemäng teenib kindlasti teise eesmärgina sarnast eesmärki, mis maksumaksja raha eest käiatavad Tallinna TV õigusriigi vastased oopused, ehk mõjutada kohtumenetluse eel segaduse suurendamise huvides avalikku arvamust. Küllap meedia selle õnge läheb lihtsalt selles võtmes, et kajastab seda üledimensioneeritult.

Minult on küsitud, kas hüpoteetiline Savisaare presidendiks saamine ja puutumatus mõjutab praegust protsessi. Vastus on õiguslikult, et seni tehtud toimingute suhtes mitte, küll aga tulevikus tehtavate puutumatuse eemaldamist eeldavate toimingute suhtes.