Teresa Shook on inimene, kes esimese naiste marsi idee Hillary Clintoni toetusvõrgustikus algatas. Seda naist ei saa küll äärmuskonservatismis süüdistada: ta on selle idee alusepanija. Ometi läinud aastal kutsus temagi mõjukamaid naiste marsi juhte tagasi astuma, sest pole välditud muuhulgas ka rassismi õhutamist. Võtame teise värvika näite.

Linda Sarsouri nimeline naine oli ka selleaastase ühendriikide naiste marsi keskne korraldaja. Tema ideoloogiast annavad tunnustust muuhulgas üleskutsed Ameerika moslemitele mitte assimileeruda Ühendriikides, vaid alustada Donald Trumpi valitsuse vastu jihadi (tegemist on moslemiga, kellel on sidemed muuhulgas Moslemi Vennaskonnaga). Hiljem keerutati tükk aega et mõeldi rahumeelset jihadi, mitte püha sõda.

Mind üllatab kaitsekõne Angela Davisele kui naiste marsi aupresidendile. Polevat midagi ebaloomulikku, et ta ameerikas komunist oli. Ega jutt pole Davise isikust ja sellest et tema revolutsiooniteooriad vallandaksid realiseerumisel suuri inimkannatusi Tema valik aupresidendiks kehastab ju teda valinute väärtusi!

Tuletan muuhulgas meelde, et Davis vastas omal ajal üleskutsetele toetada nõukogude liidu poliitvange, et tegemist on sionistlike fashistidega, kes pandi õieti kinni ja istugu oma aeg ära. Nõukogude liidu kokkulukkumist pidas ta sotsialismile suureks õnnetuseks. Pole ime, et ta teenis omal ajal välja Lenini rahupreemia ja kallistas brezhnevi, honeckeri ja castroga.

Naiste Marss Ameerikas oli selge poliitiline protestiaktsioon 2016 aasta valimistulemustele. Ka Piret Tsopp-Pagan ei eita, et seekord protestiti selle üle, et Trump polnud andnud järgi kongressi demokraatidele eelarvevaidluses. paari aasta tagust raevu Trumpi võidu üle on oskuslikult kanaliseerinud igasugused ideloogilised aktivistid, sealhulgas ka äärmuslased.

Minu mõte oli ja on ameerika marsi näitel, et naiste võõrandamatud õigused ja väärnähtuste loomulik hukkamõistu taha püütakse toppida palju avarat agendat. Nii nagu nõukogude liit omal ajal kasutas üldinimlikke kategooriaid oma ideoloogia teenistuses, nagu rahvaste sõprus ja desarmeerimine. Inimestel on õigus teada, millised on tegelikud ideoloogilised taotlused.

Naiste väärikuse ja puutumatuse kaitsel on kõik korralikud inimesed ühel pool rindejoont. Ebaaus on taodelda selle kaitsmise monopoli äärmuslike vaadete kandjate poolt, nagu ameerika naiste marsi puhul on paraku juhtunud.