Lavrovile eelnes Vene Riigiduuma spiiker Sergei Narõškin aprilli alul, kes võrdles Balti riike koertega: "Koerad sünnivad heana, aga kurjaks tehakse nad meelega". Sümboolselt kandis Narõskin oma koerteteooria ette Vene-Saksa ärifoorumil. Ka koerateooria rajaneb loogikal, et Balti riigid tigetsevad põhjuseta ning neil ei saa olla ajalooliselt mingeid etteheiteid.

Ka need avaldused ei ole sugugi juhuslikud, vaid on üks osa Venemaa heidutuspoliitikast tänases terveid regioone hõlmavas sõjaliste konfliktide olukorras.

Sel nädalal arutas ÜRO julgeolekunõukogu Ukraina sõda. Pea kaks aastat de facto Venemaa ja Ukraina vahelise sõja ohvreid on hukkunute näol ligi 10000 ja haavatutena ligi 20 000 inimest.

Venemaa pole oma hübriidtaktikast kuhugi taandunud ja konflikt jätkub.

NATO idapiir on Venemaa jaoks piirkond, kus püütakse heidutusega NATOt mõjutada. Üks asi on õppused, spionaaž, lennukiprovokatsioonid ja piiririkkumised. Selle kõrval on ideoloogiline kontseptsioon, mida samuti kasutatakse heidutuseks: Balti riigid astusid vabatahtlikult N. liitu. Okupatsiooni ei olnud, okupatsiooniohvreid ei olnud. Balti koerad klähvivad põhjenduseta rahumeelse Venemaa vastu. Sealt edasi on järgmine samm võimalikest territoriaalsetest pretensioonidest kuni riikluse kahtluse alla seadmiseni välja.

Pole juhus, et möödunud aasta juunis alustas Vene prokuratuur menetlust selle kohta, kas otsus tunnustada Balti riikide iseseisvust Nõukogude Liidu poolt oli õiguspärane, kuna ta oli tehtud "mittekonstitutsioonilise organi" poolt.

Meie julgeoleku vahetu sõjaline eesmärk on NATO suurem sõjaline kohalolek, mis peab olema alaline. Selle kõrval ei tohi me alla anda ka Venemaa ideoloogilistele heidutusrünnakutele. Balti riigid okupeeriti, nad põhjustasid sellega meie rahvastele määratut kahju ja me ei kavatse seda maha vaikida, vaid sellega tegeleda. Okupantriigi õigusjärglase juhtpoliitikute solvangud ja Balti rahvaste alandamise katsed näitavad, et need küsimused okupatsioonist ja okupatsioonikahjudest pole üksnes ajaloolise kaaluga, vaid omavad praktilist julgeolekupoliitilist tähendust. Olgu me siis koerad kui tahate, kuid me ei saa kunagi Venemaa sülekoerteks, kes elavad mäluta ja lasevad alandada neid rahvaste ohvreid, kes täna ennast enam kaitsta ei saa.