Balti ja SRÜ riikide loetelu, kuhu reisteavet jagatakse on järgmine: Abhaasia, Aserbaidžaan, Armeenia, Eesti, Valgevene, Georgia, Kasahstan, Läti, Moldova ja Lõuna-Osseetia, lisaks veel Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan.

Neist Abhaasia ja Lõuna-Osseetia ei ole riigid ega kuulu kuidagi SRÜ-sse, vaid on Georgialt (Gruusialt) vallutatud alad, milledel on Kremli-meelsed nukuvalitsused. Ka Georgia ei kuulu SRÜ-sse. Huvitavad geopoliitilised mängud, kus Eesti ja Läti pannakse ühte patta Venemaa poolt okupeeritud aladega nagu Abhaasia ja Lõuna-Osseetia.

Veelgi huvitavamaks läheb, kui hakata uurima, kuidas neid turismimaid siis tutvustatakse. Selleks teeb Sputnik lausa „ettepaneku“. Ettepanekut avades satume Venemaa riikliku uudisteagentuuri RIA Novosti venekeelsele kodulehele „Reisi koos Sputnikuga“. Kui me avame sealt Estonija, siis ilmub ekraanile segakeeles „Tere tulemast v Estoniju!“.

Sellel veebilehel ei ole enam ei RIA Novosti ega ka Sputniku identiteeti. Alles lõputult lehekülge kerides on kõige lõppu kirjutatud Sputnik. Tõsi küll, see, et Tallinn kirjutatakse vene keeles pidevalt kahe n-tähega lõpus, reedab Sputniku käekirja, RIA Novosti kirjutab Tallin.

Leheküljel on esmapilgul arusaamatu aadress project44966.tilda.ws. Projekt osutab Sputnikule, kuna tegemist on just selle organisatsiooni projektiga „Reisi koos Sputnikuga“. Tilda.ws osutab aga lehekülje teostajale Tilda Publishing. Huvitav on see, et Sputnik püüab oma identiteeti varjata.

Võib-olla sellega saabki seletada, et mitmed meie inimesed on nõustunud sellel turismilehel midagi Eesti kohta ütlema. Nendeks on Tallinna ettevõtlusameti turismiosakonna turundusbüroo peaspetsialist Irina Svidlov, Tallinna vanalinna giid-ekskursioonijuht Dmitri Unt, RMK kommunikatsiooniosakonna spetsialist Marina Poltavtseva ning kõigile tuntud multitalent Jüri Kuuskemaa.

Ma loodan väga, et nad paluvad oma nimed Sputniku turismiprojekti leheküljelt eemaldada, kui nad nüüd aru saavad, et nad on tahtmatult sattunud Sputniku räpasesse geopoliitilisse mängu, kus Eesti on ühte patta pandud nii okupeeritud territooriumite kui ka mitme SRÜ riigiga.

Mängurite eesmärgiks on näidata, et Eesti pole ikka päris riik. Siiski oleks huvitav teada saada, kes ja kuidas meie inimestega ühendust võttis, et neilt turismiportaalile arvamust saada.