Ilmselt on nii, et kes kõige kõvemini karjub, et ta on puhtavereline eestlane, teeb seda oma päritolu varjamiseks. Igatahes on äsja lahvatanud skandaal, kus noorhärra Martin Helme süüdistab Marina Kaljuranda, et ta on ema poolt venelane, halenaljakas. Juba on jõutud osutada, et Martin Helme vereliinis on tema otseste esivanemate hulgas Tatjana Zimarjova-Hendriksmann, Jekaterina Zimarjeva ja Sergei Zimarjev. Kuidas siis on, härrased Helmed, kas te siis olete ikka tõupuhtad eestlased või mis päritolu te üldse olete?

Selline küsimuse asetus on tegelikult kohatu. Eestlane on ikka see, kes peab ennast eestlaseks. Tõele au andes tuleb siiski tunnistada, et Martin Helme rünnak kellegi vastu tema ema rahvuse pärast ei ole esimene kord meie poliitilises debatis. Samasuguseid rünnakuid on korraldatud ka Edgar Savisaare ja tema ema Maria Burešina vastu. Helmed ja Savisaar võivad meeldida või mitte, aga kuidagi ei saa nende kohta öelda, et nad pole eestlased.

Meie põhiseadus ütleb, et meie presidendiks võib saada igaüks, kes on sünnilt Eesti kodanik ja vähemalt neljakümne aastane. Presidendi ega tema esivanemate rahvuse kohta ei ütle meie põhiseadus midagi. President peab olema seotud eesti mullaga, võib, aga ei pea olema seotud verega.

Rahvuse tähenduse üle panevad sügavalt juurdlema arhitekti ja Pallase kunstiühingu liikme Nikolai Kusmini sõnad: „Ema poolt voolab minu soontes vanaemalt pärit Viini veri ja vanaisalt pärit põline poola veri. Isa poolt aga vastavalt prantsuse ja vene veri … pean ennast eestlaseks ja oma ainsaks kodumaaks – Eestimaad, sest ainult sellele maale pühendasin kogu oma teadliku elu.“