Igal aastal etendatakse regionaalsete investeeringutega parajat tsirkust. Kui eelmine aasta diilisid presidendivalimiste taustal Keskerakond ja EKRE, ning üle-eelmisel aastal Reformierakond vaat-et pidas oma saadikuid kordades paremaks kui opositsiooni omasid, siis ega selgi aastal draamata saa.

Vabaerakond on oma esimesest Riigikogu aastast sellise rahajagamise vastu olnud. Kujunenud moel meenutab selline tegevus altkäemaksu, mis saadakse iseenda ja oma mandaadi müümise eest valitsusele. Lisaks tasub meeles pidada, et Riigikogu liige ei jaga oma raha, vaid see on meie kõigi raha. Ning raha jagamise sõel peab olema sisuline, mitte poliitiline. Koalitsiooni- ja opositsioonisaadikud peavad saama võrdselt kaasa rääkida.

2015. aastal tegi Vabaerakond valitsust juhtiva Reformierakonna poolt menetletud riigieelarvele sisulised ettepanekud. Ja mitte ainult enne kolmandat lugemist, kus regionaalsete investeeringute raha salaja nimetult lisatakse, vaid esimese ja teise lugemise vahel. Vabaerakond ei läinud kaasa Riigikogu nn tavapärase katuserahade menetluse skeemiga, vaid seisis nii esimese kui ka teise lugemise järel tervikliku riigieelarve käsitluse ja põhimõtteliste valikute eest. Loomulikult karistas Reformierakond meid sellega, et sisulisi ettepanekuid ei võetud arvesse. Teised jagasid omavahel õndsalt katuseraha edasi. Saime hukkamõistu nii avalikkuselt, kui lõpuks ka valitsuselt.

Proovisime ka teistmoodi

2016. aastal kui menetleti 2017. aasta eelarvet, millega alustas Reformierakond ning lõpetas Keskerakond, püüdis Vabaerakond ka teistmoodi mängu mängida. Uskusime, et kui katsetada ja teha korrektsed ettepanekud, siis nendega arvestatakse ning opositsiooni ja koalitsiooni saadikute võimalused ei ole erinevad. Avalikustasime Vabaerakonna valikud, ent tulemusena pälvisime ikkagi hukkamõistu. Esmalt avalikkuselt, et justnagu oleks süsteemiga esmalt kaasa läinud ja põhimõtteid muutnud, kuid see ei olnud õige. Teiseks otsustas valitsus ikkagi, et koalitsioonierakonnad jagavad pea miljon igaüks ja opositsioon 300 000 eurot iga saadikurühm. Midagi süsteemis ei muudetud, isegi kui vahepeal oli vahetunud ka peaministripartei.

Nagu teame, siis tegelikult oli seal veelgi kokkuleppeid, mis hiljem välja on tulnud, nagu EKRE ja Keskerakonna omavaheline kokkulepe EKRE-le lisaraha andmiseks. See kindlustas arusaama, et selline süsteem tuleb lõpetada. Tegemist on mitut moodi altkäemaksuga, olgu siis piirkonna inimestele, fraktsioonidele riigikogus või saadikutele. Olukorras kus iga saadik peaks mõtlema Eesti Vabariigi eelarvele tervikule, mitte sellele mitu tuhat eurot ma enda sobivale seltsingule saan. Riigikogulane peab omama ja oskama näha tervikpilti ja selline sunduslik suunamine ei ole normaalne.

Kolmas käitumismuster

Täna on riigieelarve menetlemine lõpusirgel. Vabaerakond võttis seekord juba kolmanda käitumismustri. Kaheksa saadikuga me senise süsteemi lõpetamist riigikogus läbi ei suru, peame leidma teisi teid. Sellest tulenevalt ongi otsustanud Vabaerakonna fraktsioon suunata meile „ettenähtud raha" üle Eesti tegutseva MTÜ Kodukant valdusesse. Ja nii, et koostöös nendega on moodustatud erapooletu, vabaerakondlaste sekkumiseta nõukogu, kes raha jagamise üle otsustab. Määrav kriteerium olgu panus kogukonna ellu ja vajaduspõhisus.

Nii tahab Vabaerakond näidata, et mitte poliitiliselt on ka võimalik raha jagada ning teeb nii omalt poolt kingi kogukondadele Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Meile on oluline, et kogukonnad areneks, tublidus saaks märgatud. Usaldame Kodukanti, asumiseltside ja külaliikumisega tegelevat organisatsiooni, kel on sidemeid ja kohavaimu-tunnetust. Tänu toimivatele kogukondadele me saamegi tähistada Vabariigi 100. sünnipäeva.

Kriitikute sõnul käitub Vabaerakond rumalasti, sest nii ei jää toetuse saajal Vabaerakonna nimi meelde ja nii ei toetata ka järgmisel valimistel Vabaerakonda, vaid neid, kes koos oma nimega on rahaeraldusi suunanud. Päris hirmus on nii Eestimaa tulevikule mõelda, kui nii peaksidki kogukonnad edaspidi toimima. Ei tohi olla nii, et otsene altkäemaks loeb ja uskumatu tundub aga lootus, et nii tulevad ka hääled. Tark võtab kõigi katuseraha vastu (nagu seda ka tehakse ja külapeal naerdakse) ning valib ikka seda keda tahab, mitte seda, kes katust pakkus. Vabaerakond ei pea õigeks kogukondi ja kohapealseid tragisid inimesi kord aastas meeles pidada ja rahapakkidega mööda külasid enne jõule ringi joosta.

Ilmselge on, et katuseraha ehk altkäemaks tuleb lõpetada. Meie tublid inimesed ei pea olema nii alandlikud, et kord aastas oma saadikutelt saavad 5000 eurot maal elamise toetuseks suure andamina ja kõlava pasunamängu saatel. Meie inimesed on väärt märkamist ja toetamist kogu aeg. Meie eesmärk on märgata ja arendada elu igas Eestimaa nurgas. Vabaerakond seisab õnneliku ja ise hakkamasaavate kogukondade eest igapäevaselt.