Risk on risk, Vabaerakond teadis ja arvestas sellega, et pildilt „ära olemine“ toob esmalt kaotuse. Aga me teadsime ka seda, et sõna „vaba“ meie nimes ei tähenda vabalt ja suvaliselt lehvimist, nagu teevad need, kes küll ei toetanud nn kahe tooli seadust, kuid praegu käituvad vastupidiselt. „Vaba“ tähendab seda, et toetades ja osaledes valimisliitudes, näeme me parima kohaliku elu otsustajana vaba kohalikku inimest. Kohaliku elukorralduse üle otsustaja ei tohi sõltuda parteilisest toiduahelast, olla partei tagatoa mängukann või inimene, kelle otsustusvõime kohaliku teeaugu parandamisel lähtub parteide vastandumisest riiklikul tasandil.

Ma ei saa nõustuda Kiviräha väitega, et Vabaerakonna kohalikelt valimistelt kõrvalejäämine üksnes tugevdab tsentraliseeritud parteisüsteemi. Jah, see oleks nii, kui Vabaerakond üldse ei osaleks valimistel. Aga me osaleme! Erakond koosneb inimestest ja meie inimesed osalevad nendel valimistel väga aktiivselt. Lausa rohkem, kui iga seitsmes Vabaerakonna liige osaleb kohalikel valimistel mõne valimisliidu nimekirjas.

Tuleb tunnistada, et demokraatia ja kodanikuühiskonna arendamine ei ole sugugi populaarne tegevus, sest tihti ei osata või ei taheta näha seoseid nende valdkondadega, mida uuringutes enim tähelepanu väärivateks nimetatakse. Nii inimeste heaolu ja elatustaseme parandamist, majanduse arengut kui ka tervishoiuteenuste kättesaadavust pidurdab väga otseselt lokkav korruptsioon, parteilised toiduahelad ning vabalt otsustada-vastutada võivate kodanike regulatsioonidesse surumine.

Ühes on Kivirähal kindlasti õigus. Ollakse harjunud, et parteid osalevad kõikvõimalikel valimistel ja mitteosalemist oleksime pidanud jõulisemalt selgitama. Ma siis püüan.
Esiteks, Vabaerakond osaleb neil valimistel, aga teeb seda oma liikmete osaluse kaudu valimisliitudes. Teiseks, Vabaerakond ei olegi tavaline partei. Meil ei ole kartellierakondadega võrreldavat üle-Eestilist sõltlaste võrgustikku ja me ei kavatse teeselda, nagu meil oleks. Küll aga on koos meiega valimisliitudesse koondunud paljud ärksad inimesed, kellel on kõrini sellisest kohaliku poliitika stiilist ja parteikontorite ettehooldest.

Esiteks, Vabaerakond osaleb neil valimistel, aga teeb seda oma liikmete osaluse kaudu valimisliitudes. Teiseks, Vabaerakond ei olegi tavaline partei.
Vähe sellest, me kavandame ka põhjalikumat erakonnareformi. See ei seisne üksnes erakondade rahastamise vähendamises ning kampaaniakuludele piiride seadmises – seda niikuinii! Me tahame anda vabaduse erakondi lihtsamalt moodustada ja võimaldada erakondadevahelisi valimisliite, mis praegu on keelatud. Lõpetada tuleb kohalike valimisliitude diskrimineerimine. Kaalume ka passiivsetest liikmetest koosneva riikliku erakonnaliikmete registri kaotamist, et anda liikmehaldus erakondade endi kätte ja lasta neil lõpuks ometi täiskasvanuks saada. Praegune erakondade riikliku ettehoolde süsteem on tekitanud palju pahandust ja silmakirjalikkust.

Jah, me oleme kaeviku hüljanud, aga mitte taganemiseks. Me näeme esimesi muutusi, mis seisnevad näiteks selles, et kui Vabaerakonna saadikud istuvad järjekindlalt istungi ajal riigikogu saalis, siis on ka teiste erakondade saadikud hakanud huvi tundma, et mis põnevat seal siis toimub ja eksivad sinna üha rohkem.

Hale vastandumine, mis seisneb sama kaeviku eri otstes mudakuulide pildumises, ei ole Vabaerakonna mängumaa.