Endast TriaLogose festivaliga häälekalt märku andnud vagad vennad ja õed Vene tänavalt peavad konverentsi “Kultuur ja raha”, ja peavad hästi. Ega uus tulija kultuurimaastikul ole kunagi rahul oma kohakesega siin päikese all. Ja enamasti just see rahulolematu tahab koos rahamaailma vägevatega rääkida elust ja asjadest. Uus kultuurikeskus Ladina kvartal – see kõlab hästi. Et korda tehtud Katariina kirikus mängib mainekas teater Moskvast, räägib veel kord Ladina kvartali tegijate soovist silma paista. Vagad inimesed ei pelga isegi meelelahutusäri reeglite järgi mängida. Et aga inimeste südant võita.

Kõik see räägib ka positiivsetest muudatustest mõtteviisis. Veel mõned aastad tagasi jäid Katariina kiriku uksed suletuks Draamateatri “Kuningas Oidipusele” ja Linnateatri “Kolmele musketärile”. Tollal arvati auväärt teatrite näitemängu tegemine mitte just eriti ontlikuks ettevõtmiseks. Või siis takistas inimlik kiivus teatritega koostööd teha.

Nüüd on vagad inimesed saanud aru, et inimhinge hariv kunst on Jumalale meelepärane. Avatud uste poliitika on toonud võidu, nurgatagune koht on saanud elu peatänavaks. Pühakoda on pandud kunstitemplina inimesi teenima ja loodetavasti sünnib Katariina kirikus veel nii mõnigi Theatrumi ‰edööver.

TriaLogose lõppedes juurdub arusaam, et Tallinna linn on jälle ühe kunstikeskuse võrra rikkam. Ladina kvartal ja Katariina kirik on saanud mõne päeva jooksul auväärse koha ning selle nimel oli mõtet kära tekitada.

Trialogoslaste häälekale tulekule ja enese maksmapanemisele eelnes pikaajaline jõukogumine. Tuleb välja, et Eesti oludes pole lihtne täita isegi vaba ni‰‰i kultuurimaastikul. Olemasolevate institutsioonide võrk on tugev ja uusi tulijaid enese hulka keegi ei oota.

Ometi on just Ladina kvartal oma ideede poolest uudne ja mitmekesistav nähtus. Nii et oleks aga rohkem neid, kes tulevad ja tahavad kohe teada saada, kuidas selle kultuuri ja rahaga on.