•• Juhtusin neljapäeval, 23. ok­toobril vaatama „Aktuaalse kaamera” venekeelset ja eestikeelset varianti. Oleks nagu olnud sama saade, samadest sündmustest, aga ei olnud kah. Rõhud olid hoopis erinevad. Ja ma ei julgeks väita, et see oli tegijate süü...

Igal juhul oli üks tolle päeva põhiuudiseid ajakirja The Economist peatoimetaja asetäitja Ed­ward Lucase esinemine kaitseuuringute keskuse korraldatud seminaril. Seda kajastas enamik kanaleid. Venemaa asjatundjaks peetav härra Lucas kinnitas tõde, mida me oleme siin omavahel ammugi arutanud: vaja on luua Eestis venelaste jaoks mõeldud telekanal, muidu jäävadki Eesti venelased Venemaalt edastatava ühepoolse informatsiooni kammitsaisse, saamata kuskilt täit tõde. Ei midagi uut.

Uudise avaldas aga venekeelne AK. Kaitseuuringute keskuse üritusele polnud kutsutud ühtegi vene kanalite ajakirjanikku. Kes peaks aga veel nii olulise teabe venelasteni viima kui mitte venelased ise? Eesti uudistest ma vene ajakirjanike kutsumata jätmise kohta ei kuulnud. Kas tõesti tuleb tõeni jõudmiseks hakata orienteeruma vene­keelsele ajakirjandusele?

Ülo Russak, ajalehe Harju Elu vastutav väljaandja