Liha ma ei oota

Kui lisada siia kõrvale, et sakslaste ja eestlaste sissetulekute vahe on teatavasti ka üsna korralik ja seda mitte meie kasuks, siis läheb meel vägisi mõruks. Väga paljud tähtsad asjad maksavad Berliinis muidugi oluliselt rohkem: eluase, transport, kas või teatrietenduste ja spordivõistluste piletid. Berliinis võib iga päev rahulikult kulutada väga palju raha, ahvatlusi ja võimalusi on selleks liigagi palju.
Saksamaa ja ka üksnes Berliini suurust arvestades (tegemist on ikkagi linnaga, kus elab üle kahe korra rohkem inimesi kui terves Eestis kokku) saab isegi minusugune võhik aru, et tükihind tuleb kaubale soodsam kui väikeses ja väheste tarbijatega riigis. Seda nii oma tootjate kaubal kui ka sellel, mis on sisse toodud. Kuigi kohati tekib küsimus, kas sedasama loogikat ettekäändeks tuues mitte liiga palju raha ei küsita.
Võtkem kas või kurikuulus kohvi ja suhkru hind, mis on ülespoole roninud mitmel pool, aga Eestis eriti. Või paljuräägitud viinerid ja muud vorstid, millest ma ausalt öelda ei ootagi, et seal liha sees oleks – kuigi selliseid on –, sest olen harjunud. Kuni võtan suvalises Berliini supermarketis pihku juustuviinerite paki ja loen, et seal on 80 protsenti sealiha, kusjuures hind on enam-vähem samas suurusjärgus tavalise kodumaise juustuviineriga... Kas on tarbija loll, tootja jultunud või saabki meie maailmanurgas ainult nii elada?
Olen kaugel sellest, et Berliini idealiseerida või Eestit maha teha. Või arvata, et Eesti palkadel on võimalik üleöö kasvada või et kõik hinnad peavad suure riigiga võrreldes samasugused olema. Berliin on lihtsalt näide, võrdluspunkt. Eesti on ainulaadne ja väga tore elukoht, ja suheldes inimestega väga erinevaist maailma paigust Argentinast Indiani, imestan ise ka, et üldse olemas oleme. Ainult et Eestis elamine hakkab tasapisi luksuseks muutuma, sest see käib lihtsalt rahaliselt üle jõu. Kahtlemata on Eesti ka majandusteoreetilises mõttes omamoodi anomaalia, mis ei allu tavalistele reeglitele. Mulle tundub aga, et kohati lausa Bermuda kolmnurk – iseasi, kas see peab tingimata nii olema.