Aga ma ei taha ainult vinguda, vaid pakun ka lahenduse. Idee sain selleks kahe nädala eest Bangkokis peetud EV Aastapäeva kontsert-aktuselt. Olin sellegi kontserdi puhul valmis pooleteisttunniseks piinlemiseks, aga võta näpust. Seal korraldati kontsert kohaliku Regent`s International School õpilaste baasil ja nemad esinesid nii klassikalise, džässi kui n-ö popmuusika numbritega. Lisaks osales veel üks maailmakuulus viiuldaja, kes tuli esinema lihtsalt sõprusest Eesti ja meie aukonsuli vastu. Tulemus – ligi 300 inimest saalis olid saalis pisarateni liigutatud ja mõtlesid tõenäoliselt, et see pisike ja kauge Eesti peab ikka üks vahva riik olema, kui selle sünnipäeval nii ilusat muusikat nii hästi, siiralt ja südamest esitatakse.

Minu jaoks oli muidugi kõrghetk Eesti hümni esitus Aasia laste poolt puhtas eesti keeles. Aga ka kõik muu oli lihtsalt vapustavalt ilus ja ülev. Mu kõrval kontserti kuulanud Soome suursaadik läks peale üritust joonelt organiseerijate juurde ja palus neid tulla detsembris Soome sünnipäeva üritusele esinema. Nii et ma ei olnud ainus, kes sulas liigutusest. Ja kogu asja iva on väga lihtne – laskem lastel sisustada meie aastapäeva kontsert. Lapsed on meie tulevik, las nad esinevad meile sel päeval ja näitavad, et Eesti sünnipäeval ei pea me ainult halama meie õudse mineviku üle.

Minu pärast võib ka kontserdi kava kokkupaneku jätta noorte hooleks, muidu on risk suur, et mõni vana depressant suudab ka lapsed ikkagi matusemuusikat esitama panna. Aga mis ma pikalt lobisen - vaadake juureolevalt videolt 5-minutilist pisikokkuvõtet Bangkoki kontserdist ja otsustage ise. Loodetavasti jagate mu arvamust ja äkki saame juba järgmisel korral nautida, mitte piinelda Eesti Vabariigi aastapäeva kontserti kuulates.