Lõunaosariikide istandusteomanikest paljud olid Inglismaa rõhumise eest Ameerikasse põgenenud iirlased. Olles tulnud julmadest oludest, olid nemad ja nende vanemad võtnud kaasa arusaama, et karm oma asja ajamine viib edule ja annab lastele parema tuleviku. Istandused olid nende tulus eksprdile suunatud äri. Oli võimalik toota suurtes mahtudes. Orjapidamine tundus olevat mõistlik tootmisviis. Masinad olid ju kallid ja oleksid andnud põllundusäri põhjaosariikide töösturite kätte.

Jänkid tahavad meie äri, meie laste tuleviku ära võtta? Ei lähe läbi! Meie loome oma Konföderatsiooni!

Konflikt oli vältimatu. Lincoln ehk arvas, et kuigi kahe vastaspoole elulised huvid lepitamatult kokku põrkusid, sõda siiski ei tule. Kuid puhkes Kodusõda. Ohvriterohkeim sõda, mis USAd iialgi tabanud. Inimkaotusi võib hinnata rohkem kui pooleteisele miljonile, sh 620 000 lahingutes hukkunut.

Lincoln langes atendaadi ohvriks 1865. aastal, vaid veidi pärast Kodusõja lõppu.
Donald Trump oleks võinud olla lihtne mees. Kuid tema sisekaemus suunas ta suure ja eduka äri juurde. Siis otsustas ta poliitikaga tegeleda. 2016. aastal valiti ta Vabariikliku Partei esindajana USA presidendiks.

Ameeriklased on taas vastamisi? Edukad ja mitteedukad, suurte linnade ja väikeste külade, kesk- ja äärelinnade asukad, need, kellel hea haridus ja need, kelle suhe raamatutarkusega tagasihoidlik või lausa olematu. Kas seda saab võrrelda kunagise vihaga Põhja ja Lõuna vahel? Paljudes ameerika linnades mässatakse juba praegu Trumpi vastu. Ja mäss linnades loeb tänapäevapoliitikas palju rohkem kui rahulolematus maal.

Aga võibolla Trump ainult lollitas? Tegi oma jutu, ütlemiste ja vastuoluliste lubadustega meid kõiki lolliks? Lihtsalt selleks, et valimisi võita. Ja on tegelikult igati mõistlik president. Paljud ehk loodavad nii.

Kuid võibolla oli tal siiski tõsi taga? Ja tema vastased koonduvad. Ka Vabariikliku Partei sees, kes võib Kongressis tegutseda koos demokraatidega, et Trumpi poliitikat nurjata. Ja kõigil ongi tõsi taga. Opurtunistlik president ja teda blokeerida püüdev, isegi allumatust näitav administratsioon võib tähendada kogu USA valitsemissüsteemi takerdumist. Sõjavägi ja julgeolekuteenistused? Ärme siit kaugemale spekuleeri. Ka kõige keerulisemad ajad muutuvad millalgi kunagi minevikuks. Ja hiljemalt kaheksa aasta pärast vaatame Trumpi presidendiks olemisele kui mistahes ajaloole. Tähtis ongi see, et meie vaatame.