2. Esinemise asemel hinda sisu. Jutu-, laulu- ja näitlemisanne lahutab küll meelt, ent on vähe väärt kvaliteetse poliitika ja valitsemise jaoks. Samuti on ohu märk, kui kandidaat räägib põhiliselt inimsuhetest või poliitkonjunktuurist, mitte sisulistest asjadest. Süvene sisusse mitte ainult üldloosungite, vaid ka täpsemate lubaduste (valimisplatvormi või programmi) tasemel.

3. Vaata, et tegu oleks ikka kohalike küsimustega ja mitte riigitasandi teemadega. Kooseluseadus või Venemaa hurjutamine võib tunduda ahvatlev, ent linna- ja vallavõimul on siin vähe otsustada. See-eest on asjakohane seada sihte linna või valla ja keskvõimu koostööks.

4. Nimekirjade puhul arvesta nii visiooni kui ka selle teostamise läbimõeldust. Nii üldsõnalisus kui ka kampaania keskendamine praktilistele üksikasjadele annab märku, et seltskonnal pole läbimõeldud ettekujutust, mida tahetakse teha, või ei soovi nad seda avalikustada. Eelista nimekirju, mille esindajate arusaam linna või valla arengusuunast on sinu omaga lähedane ja toob valimisplatvormis esile sellest lähtuvaid tegevusi või vähemalt valikuid.

5. Kandidaatide puhul arvesta varasemat tegevust, aga ka tulevikupotentsiaali. Mida kandidaat on teistes valdkondades teinud? Kas ta on varem kandideerinud ja mida võimul olles saavutanud? Millise pädevuse saab ta linna või valla arengusse panustada? Kas on reaalne, et ta osaleb kohaliku volikogu töös sisuliselt?

Sellised küsimused aitavad nimekirjast kandidaadi valida.

VALIMISNÕUNIKUD

Eesti Päevalehe ja Tallinna ülikooli ühiskonnateaduste instituudi koostöös ilmuvas artiklisarjas analüüsivad eksperdid sellesügiseste valimiste olulisi teemasid ja aitavad teha tarka valikut.