Ilvese kõnet tsiteerisid kõik suuremad Venemaa ajalehed ning näiteks Vene valitsuse häälekandja Rossiiskaja Gazeta pani oma loole pealkirjaks “Ilves rikkus peo”. Pahameele pälvisid Ilvese Hantõ-Mansiiskis öeldud sõnad “Vabadus ja demokraatia olid meie (Eesti – toim) valik 150 aastat tagasi, kui omariiklusest ei unistanud isegi veel luuletajad. Paljudel soome-ugri rahvastel on see valik veel tegemata”.

Kahtlevad suhete paranemises

Vene-Balti meediakeskuse juht Igor Pavlovski ütles sel puhul, et Eesti räägib ainult deklaratiivselt soovist parandada suhteid Venemaaga, aga mingeid tegusid ei tee. “Ei saa ju Ilvese avaldust kongressil selle kohta, et paljud soome-ugri rahvad ei ole vabad, tõlgendada kui katset parandada suhteid,” lausus Pavlovski.

Rossiiskaja Gazeta tsiteeris Ilvese kõne valguses Vene riigiduuma väliskomisjoni esimeest Konstantin KossatsŠovi, kelle pärastine Eestit väidetavalt laimav kõne sundis Ilvese kongressisaalist lahkuma. KossatsŠov nimelt arvas, et järgmist Eesti-Vene presidendi kohtumist tuleb nüüd taas oodata 14 aastat.

Nezavisimaja Gazeta tsiteeris välispoliitika eksperti Dmitri Suslovit, kes märkis, et Ilvese kõne ja kongressilt lahkumine on järjekordne löök Eesti-Vene suhete normaliseerimisele, kuid “radikaalselt ei saa see suhteid mõjutada, sest need ei ole praegu niigi kõige paremad”.

Ilves ise ütles täna Moskvas, et kõik, kes on tema kõne läbi lugenud, saavad aru, et see on “väga sõbralik ja humanistlik ning kutsus üles kannatlikkusele, mõistlikkusele ja arusaamisele”. “Kui aga hakatakse üksikuid fraase kontekstist välja kiskuma, siis on selge, millega meil on tegu,” lausus Ilves.

Ilvese pressiesindaja Toomas Sildami selgituse järgi oli kõne üks eesmärke toonitada, et kõik soome-ugri rahvad on võrdsed, hoolimata sellest, kas neil on oma riik või mitte.

Poliitikud Ilvesest ja kongressist

•• Soome delegatsiooni liikmed leidsid, et euroopalikest väärtustest rääkimist peetakse Venemaal endiselt provokatsiooniks ja sellest siis ongi tingitud rünnakud presidendi vastu.

•• Vabadusvõitleja Heinz Valk arvas, et Ilves talitas laimava kõne ajal saalist lahkudes õigesti. “Venemaa jultumus ja ülbus on juba ammu kõik diplomaatilised ja muud korrektsuse piirid ületanud,” lisas ta.

•• Keskerakondlase Evelyn Sepa arvates oli president “poliitiliselt pantvangistavas olukorras”. Ta lisas, et Ilvesel oli võimalik seista Eesti asja eest temale omasel säraval moel, kuid ta loobus sellest.