Miks Keskerakond võitis? Esiteks, inimesed tunnustavad seda, mida Tallinnas tehakse, olgu selleks kasvõi tasuta ühistransport, mida nüüd võetakse juba enesestmõistetavana. Loomulikult ei saa IRL hääli, kui ta rahva seas menuka algatuse suhtes kriitiline ja nimetab seda munitsipaalsotsialismiks.

Erinevate gruppide kaasamine

Oleme püüdnud meeles pidada erinevaid vanuserühmi ja elanikkonnagruppe. Eakaid peetakse meeles makstes linnakassast pensionilisa. Lasteaiaealiste laste vanematele on oluline see, et alates sellest sügisest on lasteaiatoit tasuta. Õpetajaid peetakse meeles, sest sellel sügisel avasime õpetajatele mõeldud 75 üürikorteriga Õpetajate Maja. Seda nimekirja võiks jätkata.

Teiseks, me ei ässita erinevaid elanikkonna gruppe teineteise vastu. Meil on nii eesti emakeelega poliitikuid kui vene emakeelega poliitikuid. Meid on selle eest halvustatud, kuid tegelikult on Keskerakond ainus, kes teeb tööd mõlema emakeelega valijate suunal. Tallinna pole võimalik juhtida, kui seda mitte teha. Õppetund Reformierakonnale: ei ole vaja venekeelseid inimesi putinlasteks ja rohelisteks mehikesteks sõimata.

Kolmandaks, meil oli tegevuskava. Inimesed teadsid, mida me tahame teha. Nad teadsid, et me tahame valmis ehitada mereäärset promenaadi, teha korda linnahalli, rajada uut peatänavat, panna trammi sõitma sadamasse.

Meie vastased rääkisid valdavalt seda, et Keskerakond on halb, mitte seda, miks nad ise on head. Kellegi mustamine ja halvustamine ei asenda tegevuskava. Ja kogu aeg, mis nad halvustasid meid, lasid nad käest võimaluse tutvustada iseenda ideid.

Otsesuhtlus valijaga otsustab

Neljandaks, me ei tegelenud populismiga. Kohe ja kõikjale trammiteede lubamine kõlab huvitavalt, aga ei ole realistlik. Sotside jutt sellest, et „koolide lepingud pannakse kinni päevapealt" ei kõla ka õigusriigi moodi. Linnavalitsus tegeleb mõlema teemaga, kuid tulge ikka maa peale tagasi.

Viiendaks, me tegime tööd. Mitte keegi teine ei suhelnud rohkem otse valijaga. Mitte keegi teine ei veetnud rohkem aega tänavatel, bussides, trepikodades, turgudel. Keskerakondlased ei kartnud varajast ärkamist ega halba ilma. Ja see otsustas. Telereklaam loeb, kuid ainult siis, kui seda toetavad muud tegevused.

Peame olema valijale tänulikud, et meile on antud nii suur usaldus, mis on ka samas kohustus. Nüüd asume oma lubadusi teostama. Esmalt vestleme teiste volikokku pääsenud jõududega. Keskerakond läheb edasi. Koos partneritega, kui see on võimalik. Või üksi, kui see osutub vajalikuks. Hakkama saame mõlemal juhul.