Ma päriselt ei saa aru, kui mõned Eesti (just nimelt Eesti) ühiskonnategelased justkui ootuses kirjutavad, et „IRLi surm on ajaküsimus“. Ma saan aru ja suudan mõista, kui poliitilised konkurendid seda tahavad – loogiline, aga… Head Eesti inimesed, kas Teile tõesti on vaja meelde tuletada, mis on IRLi roll Eesti käekäigus? Eesti Vabariigi taastamine õigusliku järjepidevuse alusel, 90ndate alguses tehtud majandusreformid, mis lõid aluse edaspidiseks majanduse eduks ja eelduse integreerimiseks läände või siis Eesti e-valitsemise kontseptsioon ja ID-kaart. Need asjad võivad tunduda iseenesestmõistetavad ja igapäevased, aga on tegelikult täiesti unikaalsed, julged ideed, mis on ka reaalselt ellu viidud.

Jah, ütlen ausalt, mina Eesti venelasena ei ole olnud rahul kõikide otsustega. Oletan, et mõnede teemadega varasem tegelemine oleks viinud ka lõimumise paremale tasemele. Aga ma liitusin IRLiga just selleks, et aidata selle valdkonnaga, mida mina tunnen. Tulin selleks, et olla eestlaste ja venelaste vastandamise vastu. Vastandamise retoorika lõpetamine nõuab ka loobumist lihtsatest poliitilistest dividendidest ja vastutust.

Tartu Ülikoolis õppides kuulsin esimest korda, et „eestlase lemmiktoit on teine eestlane“, kuid mõnel on nii hea isu, et pistaks nahka terve erakonna. Möönan, et IRLi olukord ei ole kõige lihtsam. See on seotud keerulise ajastuga Eesti poliitikas, raskesti seletatava, aga samas mõistliku poliitilise suuna valimisega ja ka tehtud vigadega. Aga legend on endiselt elav ja olemas. Pikka iga legendile!

EKRE suunda me ei lähe

Uuringud näitavad, et konservatiivne mõttelaad on Eestis kõige populaarsem. Sellesse nišši, kus on IRL, pürgivad paljud. Just seepärast on konkurents terav ja IRL poliitilist surma soovib vähemalt kolm teist erakonda. Seepärast on vaja näidata IRL-i tagurlastena, et ruumi jääks Vabaerakonnale, Reformierakonnale või isegi mingi müstilisele uuele jõule, mis äkki mõne inimese peas eksisteerib.

IRLi võimalus ei ole suunatud Riigikogu suure saali tagumisse vasakusse nurka. IRLi aseesimehena ütlen välja vastuse spekulatsioonidele - ei mingit ühinemist EKREga ega ka sinna suunda nihkumist. Meie erinevused on silmatorkavad.

Kui IRL sisuliselt realiseeris EL ja NATOga liitumise, siis EKRE tahab Eesti EL-i liikmelisuse küsimuses uut rahvahääletust. Kui EKRE arvab, et hääleõigust kohalikel valimistel ei pea halli passide omanikel olema, siis IRL ütleb, et see on põhiseadusvastane ettepanek. Mõlemad näited räägivad suurema pildi nägemisest ja jälle vastutustundlikust asjaajamisest. Võib loopida populaarseid loosungeid ja õhutada hirme, kuid võib välja öelda õigeid asju ka siis kui need ei toeta reitingut. See ongi riigimehelikkus.

Vastutustundlikku ehk siis mõistlikku konservatismi võiksid toetada Eesti inimesed, sõltumata oma soost ja rahvusest. Siinsed avatud konservatismi toetajad, Eesti austajad.

Ma ei ole järgmine lahkuja

Eelmise nädala jooksul olen lugenud ja kuulnud üsna mitut arvamust, kus seletati, et mina võiksin olla järgmine lahkuja. Seda küsis läbi lillede ka üks mu hea erakonnakaaslane. Vastasin, et olen ju selle erakonna aseesimees ja see tähendab, et ma vastutan. Eriti inimeste ees, kes on mind usaldanud. Siis mu sõber vastas, et Kross oli ka aseesimees ja Mihkelson oli aseesimees, ja Tsahkna oli just esimees. Siin on minu vastus - õnneks või kahjuks pole ma Kross, Mihkelson ega ka Tsahkna. Mina alla ei anna. Mina ei lahku laevalt, mille juhtkapteniks mind inimesed on usaldatud.

Evelin Sepp kirjutas sotsiaalmeedias, et sõnum „Mina jään“ on nii palju tõlgendusi pakkuv, et las nüüd igaüks annab ise lubaduse kelleks või milleks või kuhu või miks. Mina jään oma maailmavaatega.

Aeg on tulla

Veel üks koht, mille suhtes kiibitsejad spekuleerivad on tulevased KOV valimised ja positsioonid erakonna tasemel. Vaatasime, arutlesime ja otsustasime, kes on meist tugevaim Tallinna linnapeakandidaat – Raivo Aeg. Ka mina tunnistan, et kui linnas on peamiseks probleemiks raha raiskamine ja varastamine – siis peamiseks vastujõuks on korruptsiooni vastane jõud. Pole niivõrd oluline, kas oled eestlane või eesti-venelane, on oluline, kas sa varastad või mitte. Raivo Aeg läheb võidule just selle teemaga. Ja selles ma toetan kogu hingest meie linnapeakandidaati.

Ja lõpetuseks - Keskpäevatunnis räägiti nädalavahetusel, et valimised ja hääled ongi iga poliitiku kapital, tänu millele võib ta tulevikus realiseerida oma visiooni. Poliitiku hääle tugevus sõltub valijate häälte jõust. Olgu siis nii. Ma lähen valimistele ka selle eesmärgiga - koguda toetust just oma maailmavaatele – avatud konservatismile.