Minule on see kõik topelt oluline. Olen Narvas sündinud ja kasvanud, seda esiteks. Teiseks, 2012. aastal lõpetasin ise SKA magistriõppe ja pean seda oma kooliks. Muidugi meeldib mulle, et minu kool kolib nüüd Narva, kus ise tollis töötan. Tore, et Tartu Ülikooli hästi sissetöötanud kolledž saab endale Narvas noorema venna. Sellestki kahe kooli koostööst saab sündida ainult midagi head.

On ka ütlemata oluline, et SKA Narva kolledžist ei saa kinnist ja võõrastele suletud õppeasutust, nagu sisejulgeolekukoolid sageli ja paratamatult kipuvad olema. Koos SKA kolledžiga saab Narva linn lõpuks korraliku lasketiiru, mida kõrvuti kohalike kahevõistlejatega kasutavad siseturvalisuse valdkonnas töötavad ametnikud ja õppivad kadetid.

Loodan, et kootöös linnavõimudega leiab keskvõim ka võimaluse ehitada SKA kolledži külge kaasaegne ujula, et narvalased ei peaks vaid ujumise pärast sõitma Narva-Jõesuu spaa-hotellidesse.

Nii on see avara pilguga plaan, mis läheb kaugemale ühe kõrgkooli osalisest kolimisest, suurendab oluliselt Ida-Virumaa elanike turvatunnet, tõstab riigi kohalolekut selles piirkonnas ning muudab tugevamaks Euroopa Liidu välispiiri tundliku lõigu nii salakauba kui ka illegaalsete immigrantide tõkestamisel.

SKA kadettidele tähendab Narva praktikavõimalust igal õpitaval erialal – see puudutab politseinikke, piirivalvureid, tolli- ja maksuametnikke, vanglaametnikke. Nii laome aluse edasisele erinevate erialade ametnike varasemast paremale koostööle, mille esimeseks vundamendikiviks ongi ühine väljaõpe.

SKA täiendkoolituse ja praktikategevuse põhimõtteline ümberkorraldamine ning selle koondamine Narva tähendab ka sadade siseturvalisusega seotud inimeste igapäevast Narvas tegutsemist.

Mis veel oluline: me ei sulge kadette õppeklassidesse ja polügoonidele, vaid väljaõppe saavad nad Ida-Viru tänavatel ja teedel, on nähtavad ja elanikele toeks. 400 kadetti aastas – see tähendab, et siinne avalik kord muutub kindlamaks ja linnaelanikud ka pimedal ajal enesekindlamaks. Usun, et Narvast saab Eesti turvalisim linn ja Ida-Virumaast turvalisim maakond.

Ent veelkord, me teeme Narvale ja Ida-Virumaale liiga või õigemini pisendama seda piirkonda, rääkides vaid Sisekaitseakadeemiast.

Sisejulgeoleku teenistusi koondavad kaasaegsed nn ühishooned tulevad Sillamäele, Kohtla-Järvele ja Kiviõlisse. Narva haigla erakorralise meditsiini osakond (EMO) renoveeritakse. Ehitatakse Ida-Viru keskhaigla II etapp. Ida-Virumaa saab viis uut tervisekeskust, neli riigigümnaasiumi, Vaba Lava Narvas ja multimeedia klasteri, elamuehitusprogrammi, Narva kunstiresidentuuri, Eesti Keele Maja. Loomulikult kolib siia Integratsiooni Sihtasutus. Loodetavasti leiame lahenduse ka Narva Kindluse arendamisele.

See kõik on osa Ida-Virumaa paremaks muutmisest. Et elu siin kestaks ja muutuks edukamaks, piirkonna maine järjest positiivsemaks. Nüüd aga – tere tulemast, sisekaitseakadeemia Narva kolledž!