Miks me peame nõustuma Ernst&Youngi tasuvusuuringu tulemustega, kui selles uuringus hinnatakse raudtee-ehitusega põhjustatud looduskahjusid nullile eurole? Kas peate meid nõrgamõistuslikeks? Sõna “raudtee” pole meile hüpnoos, mis mõtlemise halvab.

Seisame kindlalt olemasolevate raudteede ajakohastamise eest.
Üha enam saab selgeks, et uue raudtee rajamine tähendab suure osa olemasoleva raudteevõrgu hääbumist. Miks me peaksime toetama niisugust valikut? Miks me peaksime alandlikult pealt vaatama, kuidas suur osa Eestit peab tooma ohvreid, et pealinlased saaksid mugavamalt Riiga ja Vilniusesse reisida?

Pärast pikka aega kestnud valeandmete esitamist on Ernst&Youngi tasuvusuuringust lõpuks selge, et uue raudtee hooldamine maksab Eestis vähemalt 30 miljonit eurot aastas. Enne maaliti see number palju pisemaks. Miks me peame kulutama ainuüksi 200 km raudteelõigu hooldusele kümneid miljoneid eurosid aastas, kui meil ei ole 20 miljonit iga-aastaselt kuskilt võtta, et praeguse raudtee olemasolevat tasetki hoida?

Rohelised on väga selle poolt, et tarbimisühiskondadele omane masstransport oleks senisest oluliselt vähem saastavam. Võrreldes maanteeveokitega on rongiliiklus kindlasti keskkonnasõbralikum. Kuid miks peab Rail Baltic konkureerima veelgi loodussõbralikuma meretranspordiga? Miks ei peaks Rail Balticu tasuvusuuringut tegema ausalt ja ilma numbritega manipuleerimata? Mida tähendavad Siim Kallase hiljutised sõnad, et “kalkulatsioonid võivadki valed olla, aga numbrites ei pea urgitsema”?

Eesti loodukaitsjatel on tõesti õnnestunud peatada kahjulikke projekte: lisaks fosforiidile ka Lenini puiestee pompöösne läbimurre ja paraaditribüüni rajamine. Kommunistid põhjendasid tollal oma tegevust üllate teatri rajamise eesmärkidega ning PR vastandas oskuslikult teatrisõpru ja looduskaitsjaid. Akadeemik Parmasto sõnul elasid kommunistid läbikukkumise kibestumist läbi, kasutades ajakirjaduses “hõlmikpuu sündroomi” sõnamalakat.

Kuna Rail Balticu ümber on Eestis nii palju valet, demagoogiat ja manipuleerimist, siis Erakonnale Eestimaa Rohelised ei ole jäetud muud valikut, kui kõik see ebameeldiv päevavalgele tuua. Meie raudteede ajakohastamine ainult võidab sellest. Rail Balticu asjaajamine peab muutuma ausaks ja läbipaistvaks, siis saame raudtee, mida Eestimaa inimesed ootama ja armastama hakkavad.