“Mul oli hirm nii suur, et ei tahtnud enam elada,” selgitas Marat oma tegu. Tema 10-aastase sõbra Olegi (poiste nimed muudetud – toim.) sõnul võttis Marat sisse umbes sada tabletti.

“Marati õde ravib kopse ja ta oli kõik need tugevad antibiootikumid sisse võtnud. Tassisin ta kööki, sundisin vett jooma ja seejärel oksendama, kuni tundus, et ta magu on tablettidest tühi,” kirjeldas Marati ema poja päästmist. Tablettide neelamisest uimase poisi leidis ema õhtul koju tulles.

Ema tegi ränga vea. Valgas tegutseva perearsti Mare-Kristi Rosenbergi sõnul ei pruugi sada tabletti kergeid antibiootikume olla surmav kogus. “Tekkib reaktsioon, kus inimene oksendab need tabletid välja,” selgitas arst.

Kiirabi ema Maratile ei kutsunud. ”Ta magas öösel nagu surnu. Ma valvasin teda ega julgenud abi otsida,” põhjendas ema.

Rosenbergi sõnul tegi ema arsti kutsumata jättes ränga vea. “Tegemist on ikkagi ohtliku olukorraga, kus oleks tarvis koheselt arsti poole pöörduda,” sõnas ta.

Süütamise eest ootab Maratit ja Olegi politseiuurija Linda Loksi sõnul oktoobris alaealiste komisjon.

“Kuna poisid polnud ühiskonnaohtliku teo toimepanemise momendil sobivas vanuses, ei kuulu nad kriminaalvastusele võtmisele. Neile saab karistuse määrata vaid alaealiste mõjutusvahendite seaduse kohaselt,” ütles Loks.

Laohoone põlemisel tekkinud 960 000-kroonine kahju tuleb Olegi ja Marati vanematel Valga külmutusvagunite depoole maksta tõenäoliselt tsiviilkorras. “Kui seda raha tuleb maksma hakata, siis pean endale lõpu tegema,” väitis Marati ema. “Me ei suuda seda ju elu jooksul ära maksta.”

“See kahjusumma on nii suur, et mu mõistus ei võta seda. Aga ehk piirdutakse ainult trahviga!” loodab Olegi ema.

“Tunnen end süüdi, just nagu poleks ma osanud poega kasvatada,” rääkis ta.

Kahjunõue otsustamata. Valga külmutusvagunite depoo tegevdirektori Andrus Kõre sõnul pole ettevõte veel otsustanud, kas hakata lapsevanematelt kahju sisse nõudma või mitte. “See on hirmus raske küsimus,” ütles Kõre. “Emad on sümpaatsed ja nad tulid ise uurima, mis sellest kahjust nüüd saab.”

Salaja suitsu teha soovinud Marat ja Oleg pugesid 1. augustil läbi välisseina uuristatud augu Valga külmutusvagunite depoo laohoonesse.

Enne suitsetamist tahtnud Marat näha, kuidas põleb penoplast. Esimesel süütamisel võttis penoplastitükk tuld ja suitses veidi. Poisid kustutasid tule ära. Nii ka teisel katsel. Kui Marat penoplasti kolmandat korda süütas lahvatas tuli äkitselt nii suureks, et poisid ei saanud sellest enam jagu ja põgenesid.