Eriasjade prokurör Innokenti Menšikovi sõnul organiseeris 40-aastane Gennady 2008. a Narvas suure varalise kasu saamise eesmärgil kaks iseseisvalt narkootikumide ebaseadusliku käitlemisega tegelevat gruppi, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.
Eeluurimisel tuvastati, et nende käest käis läbi suures koguses erinevaid narkootilisi aineid.
Esimesse gruppi kuulus peale Gennady veel neli meest, kellest üks hankis narkootikume Tallinnast ning viis Narva ning teised hankisid narkootikume Venemaalt ja tõid üle riigipiiri Eestisse.

Teise gruppi kuulusid peale Gennady veel kolm meest, kelle ülesandeks oli diilerite leidmine, kes hoidsid narkootilisi aineid ja müüsid neid lõpptarbijatele, kuid tarbisid osa narkootilistest ainetest ka ise.

Prokuröri sõnul olid kogused ja raha, mis liikusid grupi käes, suured.
Diilerid omakorda müüsid narkootikume nii suurtes kui ka väikestes kogustes edasi.
Süüdistatavad ei piirdunud ainult ühe narkootilise aine turustamisega, vaid nende tegevus oli väga laiahaardeline – nad käitlesid nii kokaiini, heroiini, marihuaanat, hašišit, MDMAd ja 3-metüülfentanüüli.

Eriasjade prokuröri sõnul käis süüdistatavate käest kokaiin ja heroiin läbi sadade grammide kaupa, amfetamiin ja hašiš kilogrammide kaupa.
Kriminaalasja raames on konfiskeerimise tagamiseks arestitud ka Gennadyle kuuluv vara 900 000 krooni väärtuses.

Kohtueelse uurimise raames õnnestus politseinikel kindlaks teha, et üks diileritest on toime pannud 2008. a augusti lõpus Narvas Tuleviku tänavas valuutavahetuspunkti röövi. Nimelt tungis 44-aastane Vassili 22. augusti öösel eelmisel aastal kella ühe ajal Tuleviku tänaval asuvasse valuutavahetuspunkti, kus ründas töötajat ja varastas raha.
Lahkudes võttis ta kaasa ligi 197 000 krooni sularaha, mis saadi talt kinnipidamisel kätte ja tagastati valuutavahetuspunktile.
Vassilile on esitatud süüdistus röövimises (KarS § 200 lg 2 p 9 ja 10).

„Kriminaalpolitseinike jaoks oli tegemist pikaajalise ja keeruka menetlusega. Arvestades menetlusaluste isikute hulka ja nende tausta, saame öelda, et politsei tegevuse tulemus avaldus kuritegelikes ringkondades väga tuntavalt, “ ütles Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna politseidirektor Rauno Võsaste.
Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna narkokuritegude talituse komissar Valdo Arula lisas, et narkokuritegude talituse jaoks oli see üks suurem töövõit, mis nõudis palju kannatlikkust ja ressursse.

Enamust grupi liikmeid süüdistatakse narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus omandamises, valdamises ja edasiandmises, grupi poolt ja isikute poolt, kes on varem toime pannud narkokuriteo, mille eest karistusseadustik näeb ette kolme- kuni viieteistaastase vangistuse.
Gennadyt ja esimesse gruppi kuulunud 37-aastast Andreid süüdistatakse ka narkootilise aine toimetamises üle Eesti Vabariigi piiri, grupi poolt. Karistusseadustik näeb ette sellise teo eest kahe kuni kümneaastase vangistusega.

Gruppe juhtinud Gennadyle, on aga esitatud Karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis näeb ette kuue- kuni 20- aastase või eluaegse vangistuse.

Seitse grupi liiget viibivad hetkel vahi all, kaheksat isikut süüdistatavate ringist on varem kohtu poolt kriminaalkorras karistatud.
Kriminaalasja hakatakse arutama Viru maakohtus.