"2007. aasta riigieelarves on kiire majanduslik areng ja sotsiaalne heaolu mõistlikus tasakaalus. Nii nagu eelarvestrateegias tervikuna, on ka järgmisel aastal kesksel kohal inimene ja tema arendamine," selgitas rahandusminister Aivar Sõerd.

Järgmise aasta eelarve esmasteks prioriteetideks on haritud ja tegus rahvas, sisejulgeolek ning piirkondade tasakaalustatud areng. Viimase raames paraneb oluliselt kohalike omavalitsuste tulubaas.

Rahandusministri sõnul peab järgmisel aastal kindlasti paranema ka riigieelarvest palka saavate inimeste olukord. Samuti suurenevad investeeringud keskkonda ja infrastruktuuri, mida toetavad Euroopa Liidu eelarvest saadavad vahendid. Tähtsal kohal on teadus- ja arendustegevus.

“Eesti riigi rahandus on väga heas seisus – reservid kasvavad, eelarveülejääk suureneb ning välisvõlg väheneb,” ütles Aivar Sõerd. “Meie rahanduse tugevust on rõhutanud ka mitmed Euroopa Liidu raportid.”

Valitsus tegi täna ka otsuse kanda eelmise aasta ülelaekumine -1,8 miljardit krooni -, täies ulatuses pensionireservi. Eelmisel aastal suunati sinna lisaeelarvega 443 miljonit ja 2004. aastal 532 miljonit krooni.

2007. aastal algab Euroopa Liidus uus finantsperspektiiv. Selle esimene aasta toob meie jaoks kaasa EL vahendite hüppelise suurenemise, mis annab tõuke Eesti arengule ja aitab järele jõuda ELi rikkamatele riikidele.

Täna fikseeris valitsus ministeeriumide taotluste ja eelarvestrateegia alusel kokku pandud 2007. aasta eelarve praeguse seisu. Augusti lõpus valmib rahandusministeeriumi majandusprognoos, mille alusel eelarveprojekti korrigeeritakse. Valitsus arutab eelarvet taas 7. septembril ning sama kuu lõpul jõuab eelarveseadus riigikogu saali.