Prokuratuuri teatel on delegatsiooni saabumine nädala lõpus kindel, kuid delegatsiooni koosseis ja täpne saabumise aeg on selgumisel.

Elevandiluuranniku kommunikatsioonikeskuse juht Apollinaire Yapi on Eesti Päevalehele öelnud, et tõenäoliselt koostatakse delegatsioon äsja Elevandiluuranniku peaministri poolt ellu kutsutud mürgiste jäätmete vastu võitlemise riikliku koordinatsioonistruktuuri liikmetest.

Uus struktuur loodi augustis toimunud keskkonnakatastroofi kahjude likvideerimiseks ja kannatajate aitamiseks.

New York Timesi andmeil suri Elevandiluuranniku pealinnas Abidjanis mürgiste jäätmete tõttu 8 inimest, arstiabi läks tarvis 88 000-l inimesel. Selle süüdlasena kahtlustatakse praegu Paldiski reidil ankrus seisvat tankerit Probo Koala, mis andis oma mürgise reovee ära rannikulinna Abidjani keskusse. Probo Koala on kreeka omanikule/omanikele kuuluv, Panama lipu all sõitev ja Šveitsi kaubanduskompanii Londoni haru poolt renditud tanker, mille finantspeakorter asub Hollandis.

Teisipäeval jätkusid Probo Koala asjus uurimistoimingud ja tõendite hindamise protsess. Seni on tehtud ülekuulamisi vastavalt püstitatud uurimisversioonidele. Lisaks tõendite kogumisele tegeleb nii riigiprokuratuur kui ka keskkriminaalpolitsei aktiivselt kogutud tõendite hindamisega. Selle käigus töötatakse läbi laeva dokumentatsioon ning analüüsitakse erinevatest allikatest saadud infot.

Tankerlaeva Probo Koala peetakse Paldiski sadamas kinni niikaua kui Eestis toimuva kriminaalmenetluse ja rahvusvahelise koostöö raames tehtavad vajalikud menetlustoimingud on lõpule viidud.

Lisaks Eestile on Probo Koala osas alustatud kriminaalmenetlust Elevandiluurannikul ning Hollandi kuningriigis.

Senine uurimise käik:

24. septembril soovib Probo Koala üle anda ~600m3 kütusetankide pesuvett.
25. septembril keeldub käitleja pesuvett vastu võtmast.
26.septembril seoses rahvusvahelise meedia kaudu saadud infoga võtab Keskkonnainspektsioon pesuvee koostise selgitamiseks analüüsid.
Interpoli vahendusel saabub esimene e-mail Elevandiluurannikult palvega meeskond üle kuulata.
27. septembril saadakse esialgsed uuringute tulemused, kust selgub, et kütusetankide pesuvee koostis sisaldab liigselt mürkaineid.
Prokuratuur alustab kriminaalmenetlust inimese tervisele või keskkonnale ohtlike jäätmete käitlemise nõuete rikkumisel tunnustel, kui sellega on põhjustatud oht inimeste elule või tervisele või keskkonnale.
Juhtiv riigiprokurör Alar Kirs ning Keskkriminaalpolitsei ametnikud asuvad Paldiskis tegema esimesi menetlustoiminguid – võetakse lisaproovid, tehakse laeva vaatlus, võetakse ära laeva dokumentatsioon ning asutakse meeskonda üle kuulama.
Riigiprokuratuuri palvel saabub esimene ametlik õigusabitaotlus Elevandiluurannikult , milles palutakse laev kinni pidada.
28. septembril jätkuvad menetlustoimingud laeval, võetakse täpsustavad analüüsid.
Riigiprokuratuur saadab diplomaatiliste kanalite kaudu õigusabipalvet täpsustava päringu Elevandiluurannikule.
29. septembril jätkuvad menetlustoimingud laeval ja maal.
Kriminaalmenetlust koordineeriv juhtiv riigiprokurör Alar Kirs kohtub Hollandis sealse kriminaalmenetlusega seotud prokuröride ja uurijatega.
30. septembril jätkusid uurimistoimingud nii tankerlaeval kui kaldal.
2. oktoobril jätkab Keskkriminaalpolitsei ülekuulamisi vastavalt püstitatud uurimisversioonidele.
Asutakse läbi töötama läbi laeva dokumentatsiooni ning analüüsima erinevatest muudest allikatest saadud infot.
3. oktoobril jätkuvad Probo Koala asjus uurimistoimingud ja tõendite hindamise protsess.