"Tallinna linna jaoks tähendab selle seaduse vastuvõtmine seda, et Tallinna linn võib veel rohkem laenu võtta, sest meie allasutuste tulud on piisavalt suured," ütles Aas linnavalitsuse pressikonverentsil.

Aas selgitas, et ettevalmistamisel oleva seaduse alusel tuleb omavalitsuse laenukoormuses arvestada allasutuste poolt võetud laene. Teiselt poolt tuleb Aasa sõnul arvestada ka allasutuste tulu.

Aasa väitel tabab seadus valusalt selliseid kohalikke omavalitsusi, kus on loodud palju allettevõtteid ja sihtasutusi, mille kaudu on finantseeritud koolimajade remonti ja võimlate ehitust. Aas märkis, et reeglina on selliste sihtasutuste laenukoormus võrreldes tuludega suur.

"Kui kedagi tabab finantskatastroof, siis on need teised omavalitsused, välja arvatud Tallinn, Tartu ja võibolla veel mõni suurem omavalitsus," väitis Aas.

Tallinna linnavalitsus plaanib võtta rekordilise 67 miljonit eurot laenu. Ametlik laenutaotlus on nüüdseks saadetud Luksemburgis asuvale Euroopa Investeeringupangale.

Tallinna linna käesoleva aasta eelarve on pisut alla kaheksa miljardi krooni, mille sees juba on pool miljardit laenuraha. Kavandatav laen moodustaks eelarvest üle 10%.

Eile märkisid ametnikud, et Tallinna plaanitud laen on tegelikult poole väiksem. “67 miljonit eurot pole tegelik laenusumma, kuna Euroopa Investeerimispank (EIB) rahastab projekte vaid poole ulatuses,” rääkis linnavalitsuse pressiesindaja Toomas Pirn ning kinnitas, et Tallinna laenuplaan on seega täpselt poole väiksem.