„Ei ole küll seda valgustuse kärpimise plaani näinud, aga olukord on selline, et ega see pimedus hea ei ole, sest ühest küljelt on pimedus ka pättide paradiis,“ rääkis Aasmäe Päevaleht Online’ile.

Kunagise linnapea sõnul on rasketel aegadel Tallinnas ikka olnud piiranguid. „Näiteks saksa ajal ja sõja ajal on samuti olnud piirangud. Sellised juhtumeid on olnud, aga siis oli Tallinn suhteliselt väike tarbija,“ märkis ta.

Tema sõnul tuleks linnavõimul esmalt arvestada, et linnal on aastaringselt elektrivalguse vajadus väga erinev. Teiseks tõi ta välja, et öine elekter on niikuinii odavam, kui päevane ning kolmandana ei tasuks ära unustada, et linn on väga suur tarbija ja suurtarbijatele tehakse üldjuhul suurt hinnaalandust.

„Võib-olla oleks neil põhjust rääkida Eesti Energiaga,“ märkis ta. „Ent probleem on selles, et avariivalgustus peab ju tänaval ikkagi olenemata ajast olema, kuid kuidas seda tagada, et iga viies või seitsmes lamp põleks?“ märkis ta.

„Üks säästuvariant oleks hoopis selline, et lamp saaks säästlikuma lahenduse, kuid mina läheks siiski enne Eesti Energia jutule ja hakkaksin hinda alla kauplema,“ kinnitas Aasmäe.

Aasmäe sõnul kaalus ka tema omal ajal 1990. aastate alguses linnapeaametis olles, kuidas tänavavalgustusega optimeeritumalt talitada. „Olin hirmsa kriisi ajal 1990-1992. aastal samuti sunnitud sellega tegelema, aga see ei ole nii lihtne nagu koduse valgustusega, et lülitan ühes toas tule välja ja teises toas mitte,“ rääkis ta.

„Suur elektri kokkuhoid ei tule mitte niivõrd sellest, et lülitad midagi välja, võib-olla tuleks linnavalitsusel vaadata veidi maailmas ringi ja otsida teisigi variante,“ sõnas Aasmäe.

Eile varahommikul lülitati Tallinnas kolmeks tunniks enne päikesetõusu tänavavalgustus välja, sama kordus ka täna. Pimendamise eesmärk on katsetada tänavalaternate väljalülitamist kui meetodit linna raha säästmisel.

Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul katsetab kommunaalamet erinevaid variante: tänavavalgustuse varasem kustutamine varahommikul, tulede õhtune hilisem sisselülitamine või segu mõlemast.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas eile, et pimendamisega on plaanis kokku hoida 12 miljonit krooni.