Kõige loomasõbralikuma avaliku teo põhjenduseks toodi asjaolu, et 2006.-2007. aasta jooksul on Eestis asutatud mitmeid regionaalse tegevuspiirkonnaga või teatud loomaliikide abistamisele suunatud ühiskondlikke organisatsioone. Näitena võib tuua MTÜ Rakvere Kassiabi ja MTÜ Tartu Kassikaitse. Koos juba olemasolevate mittetulundusühingutega on tänavalt päästetud ning elule aidatud tuhandeid kodutuid kasse ja koeri ning abistatud teisi hädas olevaid loomi.

"Ühiskondlike loomade kaitsele suunatud organisatsioonide teke ja tegevuse aktiivsus osutavad sellele, et inimesed on järjest rohkem hakanud tähele panema abivajajaid endi ümber ja valmis ise loomi abistama," kommenteeris valikut Eesti loomakaitse seltsi (ELS) hädajuhtumite projekti juht Heiki Valner.

Kõige loomavaenulikuma avaliku teo kandidaatide hulgast, mida oli samuti kolm, valisid hääletajad nn Torusiili kassi juhtumi. 2007. aasta suvel kallasid teismelised noored peo käigus pererahva kassile selga torupuhastusvahendit ning kass suri piinarikkalt. ELS-i juhatuse liige Helen Roosimägi arvamuse kohaselt oli kõige šokeerivam juhtumi juures see, et noored piinasid looma lõbu pärast. "Loodetavasti on kassipiinajad aru saanud enda teo julmusest ja kahetsevad tehtut südamest," ütles Roosimägi.

Eestis valitakse kõige loomavaenulikum ja loomasõbralikum avalik tegu seitsmendat aastat, tuletamaks meelde 4. oktoobri ülemaailmset loomakaitse päeva. Seda päeva tähistatakse terve nädala joooksul erinevate loomade abistamise ja kaitse teemadele suunatud üritustega üle maailma.

Rahvusvaheline loomakaitsepäev kuulutati esimest korda välja 1931. aastal Itaalias Firenzes loomakaitsekonverentsil. Antud kuupäev valiti tähistama loomakaitsepäeva, et mälestada kõigi elusolendite pühakut Assisi Franciscust, kes suri 04.10.1226. aastal.

Sel aastal kutsub ELS loomasõpru ühinema loomakaitse ühiste seisukohtadega, andes oma toetuse ELSi kodulehel või internetikeskkonnas Kutsu.ee.

Lisaks on Tallinna ülikooli peamaja teisele korrusele üles seatud fotonäitus piltidega väärkoheldud loomadest Eestis.