Alguses õppis kirurgiks

Biomeditsiini pisik nakatas Kõksi Tartu ülikoolis kirurgiks õppides. “Jõudsin lihtsalt äratundmisele, et see on minu ala,” märkis Kõks.

Alates sellest hetkest ongi noore teadlase tegevus vaid üles-mäge läinud.

Kõksi kolleeg füsioloogia instituudist ning samal ajal ka hea sõber Hendrik Luuk leiab, et Kõksi muudab erakordseks ennekõike tema ettevõtlikkus ning julgus katsetada teaduses pidevalt uusi uurimismeetodeid.

“Kui Kõks üheksakümnendate alguses füsioloogia instituuti sattus, oli see igas mõttes ajast maha jäänud. Aga ta on järk-järgult suutnud moodustada oma labori ja tugeva meeskonna ning panna tööle stabiilselt kvaliteetset teadust tootva süsteemi,” rääkis Luuk.

“Ta on inimene, kes armastab seda, mida teeb,” põhjendas Luuk Kõksi senist edukat teadustegevust.

Kõksi teaduslike saavutuste kõrval tõi Luuk välja tema perelembuse. Hiljuti sai Kõks teistkordselt isaks.

Vabariigi presidendi kultuurirahastu noore teadlase preemia suurus on 50 000 krooni, selle asutaja ja rahastaja on ette-võtja Toomas Luman.

Varasemad preemia laureaadid

2004: Jaan Raik

Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur, tehnikateaduste doktor. Uurib digitaalsüsteemide diagnostika teooriat ja testisünteesi analüüsi algoritmide loomisel.

2003: Ivo Leito

Tartu ülikooli keemilise füüsika instituudi dotsent ja katsekoja direktor. Uurib superhappeid ja superaluseid.

2002: Ahto Buldas

TTÜ andmeturbe professor ja TÜ teoreetilise informaatika dotsent, uurimustöö ajatembelduse teoreetilistest alustest.

2001: Allen Kaasik

TÜ farmakoloogia instituudi erakorraline vanemteadur ja meditsiinidoktor. Teadustöö uute ravimite otsingust, mida saaks rakendada neurodegeneratiivsete haiguste ravis.

2000: Priit Kogerman

Töötab TTÜ geenitehnoloogia keskuses ning keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi molekulaargeneetika laboratooriumis. Uuris pahaloomuliste kasvajate molekulaarseid mehhanisme. U.K.