Tallinna kiirabi sai aastavahetusel Tallinnas ja Harjumaal sadakond väljakutset enam kui tavalisel talvepäeval, 31. detsembrist 1. jaanuarini aidati 346 inimest. “Rohkem oli pisitraumasid tänaval, avalikes kohtades ja trepikodades. Põhiliselt kaklused ja kodutülid,” ütles kiirabi peaarst Raul Adlas.

Uusaastaööl oli tänavaid katva kiilasjää tõttu jalgsiliiklemine raskendatud ja ka kiirabi aitas jäsemetraumadega patsiente. Adlase sõnul pole võimalik siiski kindlalt öelda, et traumad libeda tõttu tekkisid, sest inimesed olid ühtaegu napsised ja ägedad. “31 korral oli ilmselgelt inimest pekstud, sealhulgas oli kaks noahaava. Õnneks olid suhteliselt kerged traumad,” ütles Adlas.

Aastavahetusel juhtunud raketiõnnetuste tagajärjel viis kiirabi haiglasse kaks inimest: Lasnamäel vajas abi silmavigastusega 64-aastane naine, kesklinnas rindkere- ja näovigastusega 20-aastane nooruk.

Lõbutsemisest tingitud probleemide kõrval sai kiirabi aastavahetusel kutseid ka raskelt haigete juurde, südamehaigustega seotud väljakutseid tuli tavapärasest rohkem ööl vastu 2. jaanuari. Peaarsti kinnitusel on kiirabi kõrgendatud valmisolekus nädala lõpuni.

Raketid toas

Harjumaa päästeteenistus käis nääriööl abiks Kehras, kus rakett oli lennanud alajaama alla, ning Tallinnas Paldiski maanteel, kus akna purustanud rakett süütas aknavahelised takud. Rakett lendas tund enne aastavahetust korteriaknasse ka Paekaare teel. Selles õnnetuses keegi õnneks kannatada ei saanud.

Politsei registreeris vana aasta viimasel ja uue aasta esimesel päeval 83 kuritegu, neist 76 Tallinnas ja 37 Tallinna kesklinnas. Ööpäeva jooksul pandi toime 18 tänavakuritegu, viis röövimist ja neli avaliku korra rasket rikkumist. Politsei tabas 44 joobes juhti – 11 vähem, kui mullu samal ajal. Julgestuspolitsei korraldas roolijoodikute avastamiseks aasta esimesel päeval maakonnas 12 tundi väldanud operatsiooni. 325 kontrollitud sõidukijuhist oli purjus 18, lisaks tabati kolm juhtimisõiguseta juhti ja üks tagaotsitav.

Taarakonteineritest oli abi

•• Tänavu paigaldati linnas aastavahetuse käigus tekkivale klaastaarale viisteist spetsiaalset konteinerit.

••Erinevad puhastustöödega tegelevad ettevõtted tunnistavad, et mingi abi neist tõepoolest oli.

•• “Kuna enamus aastavahetuse pidustuste tarvis tellitud ja paigaldatud konteineritest olid hommikuks täitunud või isegi ületäitunud, siis võime väita, et täpselt nii palju prügi jäi pidutsejate poolt tänavale maha viskamata ja tänavakoristajate töö oli selle võrra kergem,” tõdes AS Cleanaway jäätmekäitlus- ja müügidirektor Bruno Tammaru.

•• Klaastaara konteinerite initsiaatori MTÜ Eesti Pakendiringluse projektijuhi Andres Siplase sõnul sai asi alguse sellest, et ilmselt on kõigil aastavahetusega seoses silme ees pilt klaasikilde täis linna keskväljakust.