Tavapäraselt on Tallinn olnud aastavahetusel Vene turistide meelispaik ja erandiks pole ka tänavune aastalõpp, mil pealinna on oodata tuhandeid idanaabritest väliskülalisi. Peamiselt Moskvast ja Peterburist pärit turistigrupid broneerivad juba praegu menukamaid kesklinna baare ja restorane.

„Enamik kohti meie restorani suurest saalist on umbes 150 Vene välisturisti poolt vana-aastaõhtuks reserveeritud, seega kavandame ka pidustusi vastavalt nende maitsele,” rääkis Raekoja platsi ääres asuva söögikoha Maikrahv esindaja. „Kogu õhtune programm on venekeelne ja külaliste meelt hakkab lahutama laulja Sergei Massin.”

Kümme tuhat turisti

Vanalinna südames asuva Molly Malone’si personali sõnul on Vene külalised olnud juba kaks aastat 31. detsembril baari põhikunded ja tulevad ka tänavu. „Eelmisel aastal oli Tallinnas uue aasta saabumist tähistamas kokku ligi 10 000 Vene turisti,” meenutas Molly Malone’si ettekandja Tiina ja lisas, et baarirahva hinnangul on sama suurt hulka oodata ka tänavu. Tiina kolleegi Annika sõnul on nende baari personalil Vene turistide üle alati hea meel olnud. „Meid külastavad peamiselt moskvalased, kes on väga viisakad, intelligentsed ja heldekäelised jootraha jagajad,” märkis ta. Ka need vanalinnas paiknevad baarid, kes võõrkeelset meelelahutust ei luba, nendivad idanaabrite suurt huvi Tallinna vastu.

Näiteks Scotland Yardi on kohad broneerinud 70-liikmeline turistigrupp Peterburist, Beer House ootab aga ligi 350–400 väliskülalist, kellest umbes 70% on venelased ja ülejäänud naabrid Soomest ja Rootsist. Läbirääkimised Vene turismigruppide vastuvõtu üle käivad teiste seas ka populaarses Kolumbus Krisostomuses ja eksklusiivses St. Michaeli juusturestoranis.

Tallinn meelitab venemaalasi Eestisse

•• Tallinn on juba kuus aastat korraldanud Venemaal talvekampaaniaid, mille eesmärk on ärgitada idanaabrites huvi külastada meie pealinna aastavahetuse ja talvepuhkuse ajal. •• Tänavu hakati ettevalmistusi tegema juba kevadel, kui linnavalitsus korraldas kampaania avakoosoleku. Kampaania eesmärk on kasvatada Vene turistide poolt Tallinna majutusettevõtetes veedetavate ööde arvu ja selle saavutamiseks pannakse rõhku eelkõige aastavahetuspidudele ja perepuhkuse võimalustele. •• Üks Tallinna turismi suuremaid probleeme on spetsialistide hinnangul hooajalisus, seega katsutakse köita nende sihtgruppide tähelepanu, kes on valmis tulema Eestisse madalhooajal. Üks selliseid gruppe ongi venelased, peamiselt Moskva ja Peterburi elanikud. Allikas: Tallinna ettevõtlusamet