Juuli alguses andis kaitseminister Jaak Aaviksoo välja huvitava käsu. See puudutas kaitseministri kaudu sajaprotsendiliselt riigile kuuluvat kaitsetööstuse valdkonna ettevõtet E-Arsenal ja selle ümberkorraldamist. 8. juuli ainuaktsionäri otsuses teatab kaitseminister, et kutsub tagasi E-Arsenali senise nõukogu esimehe, tuntud julgeolekueksperdi Eerik-Niiles Krossi ja määrab tema asemele ei kellegi muu kui Veskimäe.

Käik tekitab küsimusi

Kui miski ei saa takistada riigikogu liikme tegevust mõne avaliku huvigrupi eestvedajana, siis selline käik peaks tekitama küsimusi. Kuidas saab ühekorraga esindada kaitsetööstuse liitu kuuluvate ettevõtjate huvisid

n-ö riigi vastu ja seista samal ajal riigi huvide eest kaitsetööstuse valdkonnas tegutsevas riigiettevõttes? Riigi tegevusest rääkides rõhutatakse alati, et asjad ei pea mitte ainult olema, vaid ka näima puhtad.

Päevalehe küsimusele, kas need rollid mitte üksteist ei sega, vastas Aaviksoo, et Veskimäe nimetamine E-Arsenali nõukogusse ongi osalt seotud tema liidu esimeheks olemisega. „E-Arsenali senine tegevus pole loonud piisavat kindlustunnet olemasoleva ärikorralduse toimimises ja kaitsetööstuse valdkonna laiemas jätkusuutlikuks arendamises. Ootan tema juhitavalt nõukogult koostöös ministeeriumi ja kaitsetööstuse liiduga terviklikku visiooni E-Arsenali ümberkujundamiseks. Veskimägi suutlikkuses antud ülesannet täita, samuti tema erapooletuses ja kaitsetööstuse liidu usaldusväärsuses partnerina pole mul vähimatki põhjust kahelda,” märkis Aaviksoo.

Ministri sõnul on E-Arsenali ümberkorraldamise vajadusele juhtinud tähelepanu nii riigikontroll kui ka ministeeriumi enda siseaudit. Kuid mida praegused ümberkorraldused sisaldavad või kuhu välja viivad, Aaviksoo veel täpsustada ei tahtnud. „Olen valmis võimalikke edasisi samme kommenteerima kohe, kui oleme valmis ettepanekutega valitsusse minema,” sõnas minister vaid.

Kaitseministri öeldust pälvib tähelepanu kinnitus, et riigiettevõtet korraldatakse ümber koostöös eraettevõtjaid ühendava seltsiga. Kuid ainuaktsionäri otsuses Veskimäe ametisse nimetamise kohta E-Arsenali ümberkorraldamise aluseid loetledes läheb minister kaugemale.

Tähelepanuväärne on punkt, mille järgi peab nõukogu lähtuma ka „Eesti kaitsetööstuse liidu 9. juuni kirjast „Eesti kaitsetööstuse arendamisest””. Kas riigi ärihuvid E-Arsenalis võrdsustatakse siis otse kaitsetööstuse liidu nägemusega laiemast kaitsetööstuse arendamisest? Päevaleht pöördus teabenõudega kaitseministeeriumisse, et kirja näha. Pärast nädalapikkust uurimist vastas ministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt üllatavalt: „Eesti kaitsetööstuse liidu kirja kaitseministeeriumi dokumendiregistris ei leidu.”

E-Arsenalist eraldatakse kinnisvara

•• Ainuke avalik ümberkorraldus E-Arsenali töös paistab olevat sellele seni kuulunud kinnisvara ettevõttest eraldamine. Sellise käsu sai E-Arsenali nõukogu samas ainuaktsionäri otsuses, kus minister Aaviksoo nimetas riigiettevõtte nõukogusse Taavi Veskimäe. E-Arsenalile kuulus muidu päris kopsakas viiehektariline kinnisvarakogum Koplis aadressil Erika 4. Rahandusministeeriumi avalikest dokumentidest selgub, et nõusolek E-Arsenali kinnisvara üleandmiseks Riigi Kinnisvara AS-ile on praeguseks juba antud.

•• Kaitsetööstuse valdkonnas on riigifirma varem kõneainet pakkunud oma nn pommisegajatega IRIS, mis on mõeldud takistama kaugjuhitavate lõhkelaengute õhkimist. 2007. aasta alguses pidas riik plaani kujundada hoopis E-Arsenalist kogu Eesti kaitsetööstuse kese.

•• 2000. aastal kulutas ministeerium teadus- ja arendustööks 1,7 miljonit krooni, mis oli 2006. aastaks kasvanud 15,3 miljonini. Kaitseministeeriumi 2008. aasta majandusaasta aruandest võib lugeda, et E-Arsenali müügitulu oli eelmisel aastal 36,1 miljonit krooni võrreldes 2007. aasta 13,7 miljoniga.

Taavi Veskimägi: huvide konflikti ei ole

•• Eesti kaitsetööstuse liidu juht ja E-Arsenali nõukogu esimees Taavi Veskimägi selgitas, et kaitsetööstus ei ole business as usual.

•• „See valdkond toimib riigi ja ettevõtete tihedas ja igapäevases partnerluses. Kaitsetööstuse liit on allkirjastanud riigiga koostöömemorandumi, olles selle läbi riigi ametlikuks partneriks kaitsetööstuse arendamisel,” ütles Veskimägi.

•• Veskimägi märkis, et nii rahandusministeerium kui ka riigikontroll ja kaitseministeeriumi siseauditi osakond on korduvalt juhtinud tähelepanu vajadusele otsustada E-Arsenali tulevik. „Likvideerida, müüa, restruktureerida vms. E-Arsenali tulevikku ei saa aga vaadata lahus kaitsetööstuse klastrist kui tervikust. Kaitsetööstuse vallas on peidus Eesti inimeste uued töökohad ja elatus. See ei ole aga võimalik senise arengumudeliga, kus riik ajab oma asja ja eraettevõtted oma asja,” leidis ta.

•• Seetõttu on Veskimäe sõnul plaanis liita E-Arsenal kaitsetööstuse liiduga. Otsuse selle kohta tegi juba eelmine nõukogu. „Täna oleme hoidnud reaalset liitumist tagasi kuni E-Arsenali edasise tuleviku määratlemiseni.”

•• Riigikogulase kinnitusel ei tooda E-Arsenal ise midagi ega ole seetõttu ka ühegi erasektori ettevõtte otsene konkurent.