„Her­man Sim­mi te­ki­ta­tud kah­ju­de koh­ta ütlek­sin ma nii, et need on kind­las­ti suu­re­mad kui mil­jon kroo­ni, aga kind­las­ti väik­se­mad kui sa­da mil­jo­nit,” ütles kait­se­mi­nis­ter Jaak Aa­vik­soo ei­le. 

„P­rae­gu ma täp­set sum­mat öel­da ei saa, sest see täie­neb pi­de­valt,” sel­gi­tas ta.

Aa­vik­soo sõnul ei te­ge­le ko­mis­jon spe­ku­lee­ri­mi­se­ga, mis­su­gu­ne võiks ol­la rii­gi­le te­ki­ta­tud kaud­ne kah­ju.

Sim­mi vas­tu esi­ta­tav nõue tu­leb eel­da­ta­vas­ti sa­mas suu­rusjär­gus te­ma ares­ti­tud va­ra­de väär­tu­se­ga. Se­da seepä­rast, et riik soo­vib rii­gi­reet­mi­ses kaht­lus­ta­ta­valt me­helt reaal­selt sel­le sum­ma kät­te saa­da.

Kait­se­mi­nis­tee­riu­mi töö-rühm esi­tas ei­le Aa­vik­soo­le tei­se va­hea­ruan­de rii­gi­reet­mi­ses kaht­lus­ta­ta­va Her­man Sim­mi suh­tes al­ga­ta­tud kri­mi­naal­me­net­lu­se jä­rel­mi­test. Aa­vik­soo sõnul on ni­me­ta­tud va­hea­ruan­ne seo­tud mi­nis­tee­riu­mi kants­le­ri Lau­ri Al­man­ni lah­ku­mi­se­ga. „Ilm­selt tu­leb uuel kants­le­ril se­da tööd jät­ka­ta vä­he­malt kri­mi­naal­me­net­lu­se lõpu­ni,” mär­kis kait­se­mi­nis­ter.

Tuleb seadust muuta

Uu­si põru­ta­vaid as­jao­lu­sid va­hea­ruan­ne ei si­sal­da, kuid kind­las­ti tea­tak­se Aa­vik­soo sõnul pä­rast ka­he kuu möö­du­mist pa­re­mi­ni, mis­su­gu­ne in­for­mat­sioon võib ol­la lek­ki­nud. Va­he­ra­por­tis esi­ta­ti ka et­te­pa­ne­kuid, mis puu­du­ta­vad prot­se­duu­ri­de täp­sus­ta­mist ja ümber­te­ge­mist. Kait­se­mi­nist­ri sõnul tu­leb ilm­selt ka mõnda sea­dust muu­ta. „Si­su­li­se poo­le pealt näi­teks neid, mis re­gu­lee­ri­vad rii­gi­sa­la­du­se me­net­le­mi­se prot­se­duu­re ja nen­de ini­mes­te käi­tu­mist, kes ühel või tei­sel moel sel­le­ga kok­ku puu­tu­vad, et vä­hen­da­da ris­ke ja in­for­mat­sioo­ni kont­sent­ree­ru­mist,” sel­gi­tas Aa­vik­soo.

The Ti­mes kir­ju­tas, et Tal­lin­na on saa­bu­nud mi­tu uu­ri­misrühma nii Eu­roo­pa Lii­dust kui ka NA­TO-st, kes al­lu­vad USA oh­vit­se­ri­le ja püüavad kindlaks teha, kui suurt kah­ju Simm suu­tis te­ha. Te­gu ole­vat kõige tõsi­se­ma tea­da-o­le­va NA­TO-vas­ta­se luu­re juh­tu­mi­ga külma sõja lõpust saa­ti. 

Aa­vik­soo sõnul on nen­de uu­ri­misrühma­de töö seo­tud ka­po ja pro­ku­ra­tuu­ri­ga ning vä­hem kait­se­mi­nis­tee­riu­mi­ga. „Loo­mu­li­kult in­for­mee­ri­me part­ne­reid toi­mu­vast, kuid ka siin on va­ja sel­gelt jao­ta­da see töö, mi­da teeb kait­se­mi­nis­tee­rium ja mi­da tee­vad uu­ri­mi­sor­ga­nid,” vii­tas ta.

The Ti­me­si in­for­mat­sioo­ni, et Simm võis kait­se­mi­nis­tee­riu­mis töö­ta­des edas­ta­da Ve­ne­maa luu­re­le sa­las­ta­tud in­fot USA ra­ke­ti­kil­bi ja Tal­lin­na ra­ja­ta­va küber­kait­se­kes­ku­se koh­ta, pi­das Aa­vik­soo spe­ku­la­tiiv­seks.

„Het­kel, kui Sim­mil oli li­gipääs näi­teks loo­da­va­le küber­kait­se­kes­ku­se­le, pol­nud seal mi­da­gi, mis võiks pak­ku­da vä­he­gi tõsi­selt võeta­vat hu­vi,” põhjen­das kait­se­mi­nis­ter.

Kaitsja taotleb Simmi vahi alt vabastamist

•• Riigireetmises kahtlustatava Herman Simmi kaitsja Owe Ladva ütles eile, et esitab lähipäevil kohtule taotluse kontrollida tema kaitsealuse vahi all hoidmise põhjendatust.

•• Ladva hinnangul ei kahtlusta prokuratuur ja kapo kindlasti seda, et Simm võib hakata uusi kuritegusid sooritama.

•• Pigem kardavad prokuratuur ja kapo Simmi kaitsja hinnangul seda, et mees võib pakku minna või takistada uurimise jätkamist. „Seetõttu pole ma ka optimist, et kohus Herman Simmi vahi alt vabastaks,” on Ladva varem öelnud.

•• Prokuratuur pole seevastu Herman Simmi vabastamist isegi mitte kaalunud.

•• Riigi juhtivprokurör Lavly Lepp on avaldanud lootust, et järgmise aasta esimeses kvartalis jõuab asi kohtu ette.

•• Herman Simmi abikaasa Heete vabastati 5. novembril.