„[Vajalik on] Vabadussõja võidusamba trepi põskedes olevate valgustite juhtpaneelide ümberpaigutamine kilbiruumi,“ selgitas kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Meeli Hunt Päevaleht Online’ile.

Kaitseministri käskkirja järgi on täiendavaid töid vaja ettenägematute asjaolude tõttu. Hundi sõnul on nimetatud ettenägematuteks asjaoludeks eelkõige ilmastik, täpsemalt vihm.

„Nimelt selgus, et kuigi  trepi põsed olid isoleeritud, eraldasid sadeveed aja jooksul siiski liiga palju niiskust ja vaadates otsa eelseisvale vihmasele sügisperioodile, ei tundu see olevat kõige parem lahendus. Me soovime, et trepid pimedal perioodil ikka kenasti valgustatud oleksid,“ lausus Hunt.

Tema sõnul ei olnud ehitusplaneerimise varasemas järgus teada, et kaitseministeerium saab maa-alusest parklast kilbiruumi oma kasutusse. „Vastasel juhul oleks võimalik olnud paneelid kohe sinna planeerida,“ märkis ta. Lisaks kuuluvad lisalepingusse Hundi sõnul ka monumendi infotahvlid.

Käskkirja järgi tuleb leping sõlmida hiljemalt 19. augustiks. Tööd peavad Hundi sõnul tehtud olema võimalikult kiiresti, kuid hiljemalt sügiseks. Lisatööde maksumust ei osanud ta veel hinnata.

Väljaku avamist tellitavad tööd edasi ei lükka. Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel ütles eile, et Vabaduse väljakul on käimas viimistlustööd.

„Eeldame, et esmaspäevaks on plats koristatud,“ lausus Koppel, kelle sõnul tegeletakse siis veel väljaku koristamise ja tolmust puhtaks pesemisega. Vabaduse väljak avatakse 20. augustil.