Kõige suuremad võimalused saada eile Moskvas 62-aastaselt kopsuvähki surnud Bagapši asemel presidendiks on peaministril ja endisel välisministril Sergei Šambal ning presidendi kohuseid täitval asepresidendil Aleksandr Ankvabil, ütles Eesti Päevalehele Abhaasia üks tuntumaid ajakirjanikke Inal Hašig. „Mõlemad esindavad võimu, mis tähendab, et valimised tulevad väga pingelised ning tulemusi loetakse üsnagi ausalt,” lausus Hašig.

Hiljemalt augusti lõpuks toimuvatel valimistel on šansse ka endisel asepresidendil Raul Hadžimbal. Hadžimba kaotas hoolimata tugevast Venemaa toetusest 2005. aastal  presidendivalimistel Bagapšile, aga nüüd juhib ta neid rahulolematuid, kes on vastu Venemaa majanduslikule domineerimisele Abhaasias.

Hašigi sõnul ei mõjuta uue presidendi isik kuidagi Abhaasia suhteid Venemaaga. Venemaa on ainsa rahvusvaheliselt arvestatava riigina tunnustanud Abhaasia iseseisvust. Abhaasia sõltub palju Venemaa majandusabist. „Ükskõik kes saab Bagapši asemele, on ta sunnitud arvestama Venemaaga,” ütles Hašig.

Abhaasiat mitte tunnustanud läänele sobiks presidendina rohkem ilmselt Šamba, kellega lääs on pidanud üsna palju läbirääkimisi ja keda peetakse suhteliselt mõõdukaks Ab­haasia poliitikuks.