„Idee aidata mõnd Gruusia keskkooli tekkis suvel arenevat konflikti televisioonist jälgides,” ütles 180 õpilasega Kolga keskkooli direktor Tõnu Valdma. „ 1990. aastate alguses aitasid meid palju teised riigid eesotsas Soome ja Rootsiga. Nüüd oli meil võimalus sedasama teha,” lisas ta.

Direktori sõnul haarasid kooliõpilased ideest innukalt kinni ning üheskoos käivitati kiire toetuskampaania. Sõpruskooliks valiti Gruusia Gori linna 1200 õpilasega 7. keskkool, mis oli üks väljaspool otsest konfliktitsooni kõige enam kahjustada saanud koolidest. Esimese sammuna avasid Kolga kooli õpilased oma ja ühistele tegemistele pühendatud ajaveebi.

18 000 krooni toetuseks

Seejärel seati Kolga lähiümbruse poodidesse üles korjanduskarbid ja kuu aja jooksul õnnestus kooli toetuseks koguda üle 18 000 krooni. Oma õla pani ettevõtmisele alla ka Kuusalu vald, kelle abiga koguti annetusi ettevõtetelt ja headelt inimestelt. Samuti valmistati Gruusia-teemalisi kalendreid, mille müügitulu läks sõpruskoolile.

Möödunud novembris käisid kolm Kolga kooli õpilast koos direktoriga Goris külas. Gruusia sõbrad said lisaks omavaheliseks sidepidamiseks vajalikule kaamerale ja fotoaparaadile kingituseks magnetofoni, joonistamis- ja kirjutamisvahendeid, meisterdamisraamatuid ning palju eestipäraseid asju. Vastastikku tutvustati üksteisele eesti ning gruusia kultuuri, näiteks rahvatantse, mekiti rahvustoite.  

„Olime koos vaid kolm päeva, aga tunne oli, nagu teaksime üksteist terve elu. Lahkumine oli väga liigutav,” ütles Kolga keskkooli 10. klassi õpilane Paula Salme Sandrak. Tüdruku sõnul tundus direktori algatusega kaasaminek õpilastele loomulik. „Kuigi esialgu olid kaasatud vaid 16–18 aasta vanused keskkooliõpilased, on praegu ka meie oma algklassilapsed Goriga suhtlusest huvitatud,” märkis Sandrak.

Tuleval nädalal saabuvad Gori koolist Eestisse külaskäigule kaheksa õpilast ning üks õpetaja. Üheskoos viiakse läbi koolitus, mis õpetab paremini korraldama õpilasomavalitsuste tööd. Sügisel viiakse läbi uuring Harjumaa ja Gruusia Shida Kartli piirkonna õpilasomavalitsuste seas, et teada saada, kuidas õpilasi paremini otsustusprotsessidesse kaasata.

Direktor Tõnu Valdma sõnul on Kolga-algatus andnud inspiratsiooni ka teistele. Nii näiteks otsib praegu endale sõpruskooli ka Varstu keskkool.

12 aastat auhinda

Avatud ühiskonna

edendamise eest

•• Koosmeele auhinna lõi Avatud Eesti Fond 1997. aastal eesmärgi­ga avaldada lugupidamist neile, kes on oma tegevusega aidanud kaasa avatud ühiskonna kujunemisele Eestis ja mujal, samuti Eesti elanike üksteisemõistmisele ja ühise tuleviku-Eesti ehitamise­le. 

•• Varem on auhinna saanud teiste hulgas Eugenia Gurin-Loov, Lagle Parek ja Andrei Hvostov.

•• Möödunud aasta auhind väärtustas kultuuridevahelist dialoogi ning Eesti lõimumist teiste riikidega Euroopas ja kogu maailmas. Laureaadid olid ajakirjanik Ahto Lobjakas ja Raadio 4 saatejuht Ivan Makarov.