Jaanuaris saab Admiral Pitka kaaslasteks uued miinijahtijad, mis taas aasta aega NATO kiirreageerimisjõudude miinitõrje-üksuse koosseisus eelmistest sõdadest Euroopa vetesse jäänud meremiine otsivad ja kahjutuks teevad ning on samal ajal valmis kiiresti reageerima, kui kuskil peaks tekkima kriisikolle.

Osalejaid saja ringis

Täpselt kuu aega tagasi lahkusid Rönne sadamas miinitõrjeüksusest Poola ja Taani miinijahtijad. Tol korral kogunes Admiral Pitka pardale 140 mereväelast. Laupäevasel peol oli osalejaid saja ringis. Staabilaeva kopteritekk on ainus koht, kuhu korraga nii arvukalt inimesi mahutada, seetõttu ongi üksuse suuremad üritused Pitka meeskonna korraldada.

Peo ettevalmistustööd algasid juba laupäeva hommikul, mil kopteritekile püstitati suur telk, seati paika valgustus ja soojendus. Ehkki Göteborg on ilmateate andmetel viimane lumevaba paik Rootsis, on siingi tunda talve. Puhuritel kulus mitu tundi, et telki soe sisse saada.

Kella kümnese brunch’i järel suundusid esimene ja neljas ohvitser linna, tehnikakauplusse diskokerade järele. Vajalikud lauad ja toolid toodi kohale saksa miinijahtijalt Frankenthal. Pitka pakkus küll n-ö katust ja põrandat, kuid toit ja joogid olid kõikide laevade ühine panus. Pitka kambüüsis valmis kokkade usinate näppude all veerand tuhat suupistevõileiba, mis kandikutel üles telki kanti ja peo käigus ka viimseni ära söödi.

Nõuti ka vene diskohitte

Mereväes käib isegi pidutsemine kindla ajakava alusel. Nii olid peo algusajaks, poole kaheksaks õhtul kohal kõik miinijahtijate meeskonnad. Et peo lõpuks oli märgitud südaöö, ei olnud pikka pealevedamist ja all rank party sai kohe hoo sisse. Kuivõrd naisi oli umbes saja inimese hulgas vaid paar, ja tsiviiltüdrukute pardale kutsumiseks pole mereväel kombeks flaiereid levitada, valitses kopteritekil testosteroonist pakatav peomeeleolu. Pardal viibivad naisajakirjanikud hoidsid targu distantsi ning pildistamine ja filmimine toimusid üksnes ohvitseri saatel.

Mereväeline pidu on mehine, juuakse veidi õlut, rohkem lauldakse ja lüüakse lõbusalt tantsu, kuid kõik jääb sündsuse piiresse. Seekordsel peol nõuti muuhulgas vene diskohitte. Pidu lõppes südaööl, nagu ette nähtud. Külalised lahkusid laevalt vaikselt, sest lahkumine, olgugi sel korral veel sümboolne (teel Arendali toimuvad terve nädal intensiivsed õppused), on alati veidi kurb. Pitka meeskond on lahkuvate miinijahtijatega neli kuud koostööd harjutanud, üheskoos on tehtud läbi nii pingelised õppused kui ka rutiinsed nädalavahetused, mil mõtted kõige rohkem kodule kipuvad.

Harjutused teel Norrasse

Täna hommikul kell kaheksa annab miinitõrjeüksus Göteborgi vabasadamas otsad, võttes suuna Põhjamerele. Neljapäevani, mil plaanide kohaselt peaks üksus silduma Norras Arendalis, tuleb Admiral Pitkal muuhulgas olla laskeharjutustel märklaua vedajaks, osaleda visuaalsel navigatsiooniharjutusel ning täita igapäevaseid staabi-ja varustuslaeva ülesandeid. Kolmapäeval toimuval steam past’il ehk laevadega hüvastijätmisel tuleb Pitka poistel tagatipuks ka võimalikult vähe munade ja tomatitega pihta saada. Admiral Pitka saabub jõulupuhkusele eelduste kohaselt järgmise nädala alguses.