Liiga vähe puid

Halduskogu hinnangul on projektiga ette nähtud haljastus nigel ning Kai tänava äärde puiestee jätkamiseks istutatud kümme pärna, mis asuvad linnamaal, tuleks alles jätta.

Praegu on arendaja nende asemele planeerinud sissesõidu maa-alusesse parklasse.

“Puiestee põhimõtte läbilõikamine sadama suunas ei ole lubatav,” selgitas Kinks. Admiraliteedi Arenduse juhataja Ivar Lindpere sõnul ei ole puude säilitamine võimalik, sest siis tuleks kogu planeeringut uuesti alustada. “Istutame need puud ümber sinna, kuhu meile näidatakse. Kokku tuleb meil ju üle saja puu,” leidis Lindpere.

Puuderea rajamist nõuab halduskogu ka Laeva tänava Admiraliteedi basseini poolsesse külge.

Praeguse Vaibaparadiisi asemele kavandatud tervisekeskuse projekti puhul on samuti probleem mahavõetava ja asendatava haljastusega. Halduskogu arvates tuleb arendajal esitada detailne haljastusprojekt kavandatava pargiala ja Paadi tänava äärse haljastuse kohta.

Arco Investeeringute AS-i ehituse ja planeeringute osakonna juhataja Tarmo Loogi sõnul eeldaski firma halduskogu vastavat nõuet ja tegemist on igati tavapärase protsessiga.

Lisaks soovib halduskogu kaaluda hoonestuse seitsmenda korruse mahu vähendamist, tehes selle tagasiastega. Loogi sõnul jääb seitsmes korrus lubatud 24 meetri sisse ja seetõttu selle mahu vähendamine pole vajalik.

Mõlemad detailplaneeringud on peatselt staadiumis, kus linnavalitsus peab otsustama nende vastuvõtmise.

Enne linnavalitsusse jõudmist peab planeeringud ametlikult kooskõlastama ka Kesklinna vanem Marek Jürgenson, kes teatas Päevalehele, et toetab põhimõtteliselt halduskogu seisukohti.

Sajandi suurim arendusprojekt

•• Linnahalli, Mere puiestee ja Admiraliteedi basseini ääres on käimas Tallinna selle sajandi suurim kinnisvaraarendus, investeeringute kogumaht on 2,5 miljardit krooni.

•• Reisisadama, linnahalli, endise Vaibaparadiisi ja Mere puiestee vahelisele alale kavandavad AS Ühendatud Kapital ja Skanska EMV teeninduspindade, büroode ja 600 korteriga uut kvartalit.

•• Ettevõtete ühisfirma, Admiraliteedi Arenduse AS kavatseb 4,2-hektarise maatüki arendamisse investeerida umbes poolteist miljardit krooni.

•• Vaibaparadiisi asemele, Paadi, Ahtri ja Laeva tänava vahele kerkib Arco Vara plaanide kohaselt seitsmekorruseline kompleks, mis koosneb 362 toaga hotellist, 2700-ruutmeetrisest veepargist, spaast, külaliskorteritest, kohvikutest ja spordisaalidest. Hoone tuleb 24 meetri kõrgune.

•• Holiday Clubi ketti kuuluma hakkav 52 000-ruutmeetrine keskus peaks Soome puhkusepakkuja andmeil olema suurim Põhjamaades ja Balti riikides.