Sellist hinda peab riik advokaatidele maksma ka nende inimeste esindamise eest, kes ise endale kohtus kaitsjat palgata ei suuda

Justiitsminister ja advokaadibüroo Teder ja Rask omanik Märt Rask möönis, et õigusabi hind ei ole kõigi Eesti elanike jaoks taskukohane, kuid pidas kõrgeid hindu paratamatuseks. Tema büroo tunnihind on 1770 krooni.

“See on turuhind. 150-kroonise tunnihinnaga ei saaks advokaadibürood pidada,” selgitas Rask. “Kesklinna asemel võiks büroo ju Kopli kolmandale liinile kolida, aga siis ei tule sinna ka kliendid mujalt kui Kopli neljandalt liinilt ja nemad ei suuda millegi eest maksta.”

takso asemel jalgsi. Füüsilisest isikust ettevõtjana 590-kroonise tunnitasuga õigusabi pakkuv Tõnu Kõrda ütles, et tunnihinda saab kokkuhoiuga madalamal hoida.

“Kokku hoida saab igalt poolt, alates kiiremini töötamisest kuni selleni, et kohtusse võib taksoga sõitmise asemel jala minna,” ütles oma kodumajas bürood pidav Kõrda. Tema sõnul ei saa tunnihinna aluseks võtta astronoomilist tundi. “Advokaat mõtleb vahel kümnete tundide kaupa, ei saa mõnikord öösiti magadagi,” kirjeldas ta.

Advokaat Erik Siigur kinnitas, et tasu erinevus on tingitud tööde iseloomust. “Kallimate hindade puhul lahendatakse ka keerulisemaid ja aeganõudvamaid juriidilisi probleeme,” ütles ta. “Mingil juhul ei tahaks öelda, et odavamad bürood teevad viletsamat tööd.”

Õigusabi järelmaksuga. Justiitsministeerium loodab õigusabi kättesaadavust parandada valitsusele üle antud õigusteenuse seaduseelnõuga.

Konkurentsi rikastamiseks õigusabiturul kavandab õigusteenuse seaduse eelnõu konkurssi riigile õigusteenuste pakkumiseks, kohustust riigile õigusabi osutada kellelegi peale ei sunnita.

Justiitsministeeriumi avaliku õiguse osakonna nõunik Virgo Saaremets tõdes, et vähemkindlustatud elanikele õigusabi osutamises on lünki.

Saaremets märkis, et sageli on küsimus õiguslikus esmaabis. kuna tavainimesel on raske orienteeruda õigusaktide rägastikus ja tuvastada, kas tegelikult õiguslik probleem on olemas.

Eelnõu kohaselt saaks inimesed õigusabi ka kohtust väljapoole jäävates küsimustes, kuid riigilt õigusabi saaja peab edaspidi kas ühekordse või järelmaksena kulud riigile tagasi maksma.

Õigusabikulu ei tule tagasi maksta vaid siis, kui isik kriminaalasjas õigeks mõistetakse või halduskohus rahuldab tema kaebuse riigi vastu.

Tallinna kallimad õigusabipakkujad

(tunnitasu kõrgema määra alusel)

1. Advokaadibüroo Raidla ja Partnerid kuni 2360 kr (Heli Raidla, Maarja Oviir-Neivelt jt)

2. Advokaadibüroo Landwell kuni 2200 kr (Urmas Arumäe, Mari Männiko, jt)

3. Advokaadibüroo HETA kuni 2000 krooni (Simon S.Levin, Andres Aavik, Aadu Luberg, Kaido Pihlakas jt)

4.-5. Advokaadibüroo Arvo Junti ja advokaadibüroo Luiga ja Mugu (Sten Luiga ja Margus Mugu) kuni 1770 kr.

Tallinna odavamad õigusabipakkujad

(tunnitasu madalaima määra alusel)

Õigusabibüroo Krimonte - 590 krooni

2.Õigusabibüroo Alvar Kaljurand alates 600 kroonist

3.Aarenburg õigusbüroo - 708 krooni

4.Eesti Autorite Ühing 750 krooni + 18%

5.-7. Õigusbüroo Invictus, õigusbüroo Raidla ja Partnerid, advokaadibüroo Jaak Oja alates 944 kroonist.