Bost Hospital on Helmandi provintsi suurim ja parim haigla, kus on voodikohti 150 haigele ning kus töötab 34 arsti.

Koos ambulatoorsete haigetega saab päevas abi ligi 300 patsienti. Esimene hapnikusüsteemi abil ravitud patsient oli väike afgaani poiss.

Eesti tervishoiueksperdi Anu Raisma sõnul on Eesti abi Helmandi provintsi keskhaiglale olnud hädavajalik ning äsja paigaldatud hapnikusüsteem tõstab ravi kvaliteeti oluliselt.

„Eesti poolt muretsetud meditsiinivahendid on afgaanide jaoks väga olulised. Need aitavad luua inimväärsemaid tingimusi puudust kannatavatele inimestele ning aitavad lahendada arstiabi kättesaadavuse probleemi järjest rohkematele afgaanidele,“ sõnas Anu Raisma.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Afganistan Eesti arengukoostöö peamine sihtriik ning abiprojektide seas on tervishoiuvaldkonna arendamine väga olulisel kohal.

„Abi tervishoiuvaldkonna edendamiseks võimaldab reaalselt afgaanide elatustaset parandada,“ ütles Paet. „Meie eesmärk on aidata Helmandi arstiabi võimalustel edasi liikuda, et oleks võimalik paremini haigete, õnnetustes ning rünnakutes vigastatute elusid päästa. Samas on veel palju teha, kuna näiteks naiste ja laste suremus on vaatamata esimestele edumärkidele jätkuvalt traagiliselt kõrge,“ sõnas välisminister Paet.

Mittetulundusühingu Mondo projekti raames hangiti välisministeeriumi toel 2008. aastal Helmandi provintsi keskhaiglale meditsiinilise hapniku jaotussüsteem, autoklaav, transpordiraamid, ratastoolid, aspiraatorid, kõrimaskid, sterilisaatorid, lahased, küünarkargud, kopsuuuringu- ning ultraheliaparaat.

2007. aastal toetas Eesti Helmandi keskhaigla lasteosakonda 1,1 miljoni krooniga, mille eest muretseti portatiivsed hapnikugeneraatorid ning alakaalulistele ja enneaegsetele vastsündinutele sobivad soojendusvoodid.

2008. aasta algul aitas Eesti hankida Bosti haigla elektrigeneraatorile diiselkütust, mis võimaldas talveperioodil valgustada ja kütta haiglaruume ning hoida töös meditsiiniaparatuuri.

Alates 2008. aasta märtsist töötab Helmandi provintsis Lashkar Gah´ linnas Eesti meditsiiniekspert, kes viib ellu Eesti arengukoostöö tervishoiuprojekte Afganistanis kohapeal ning nõustab Ühendkuningriigi ülesehitusmeeskonna juhtkonda ja Helmandi provintsivalitsust tervishoiusüsteemi arendamisel.

Afganistan on üks maailma vaesemaid riike. Suur osa riigi elanikkonnast elab täielikus vaesuses, eriti naised ja lapsed. Ligi 70% inimestest on kirjaoskamatud ning 46%-l Afganistani lastest puudub juurdepääs haridusele.